19 Μαϊου, μνήμη και των ενδόξων Ιερομαρτύρων των εν τη Ι. Μ. Καντάρας της Κύπρου: Βίος-Μαρτύριον, Ακολουθία, Παρ. Κανών, Εγκώμια, Χαιρετισμοί.

Τη ΙΘ του αυτού Μηνός (Μαϊου), οι Άγιοι Δεκατρείς Οσιομάρτυρες και Ομολογηταί, της Μονής Καντάρας της Κύπρου: Ιωάννης, Κόνων, Ιερεμίας, Μάρκος, Κύριλλος, Θεόκτιστος, Βαρνάβας, Μάξιμος, Θεόγνωστος, Ιωσήφ, Γεννάδιος, Γεράσιμος και Γερμανός, εν έτει 1231, υπό των Λατίνων, πυρί τελειούνται.

Όμιλος σεπτόν, Πατέρων Αθλοφόρων,
ήθλησε λαμπρώς, κατά Λατινοφρόνων.
Εννεάτη και δεκάτη, τρεισκαίδεκα ήρθησαν πόλω.

Βίος και Μαρτύριο των δεκατριών Οσιομαρτύρων της Μονής Καντάρας της Κύπρου – Ιεράς Μονής Μαχαιρά.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ Β’ ΕΚΔΟΣΕΩΣ
Υπό του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού
κ. κ. Αθανασίου.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και αισθήματα χαράς προσφέρουμε στο φιλάγιο αναγνωστικό κοινό τον ανά χείρας βίον των δεκατριών Οσιομαρτύρων, και με αισθήματα ευγνωμοσύνης προλογίζω τον παρόντα βίον. Και τούτο καθ’ ότι οι δεκατρείς αυτοί Οσιομάρτυρες, ευθύς εξ αρχής όταν επέστρεψα στην πατρίδα μου για να αναλάβω την διακονία στην οποία με προσκάλεσε ο Θεός, ήταν προστάτες μου και πρότυπα στην οδό της διακονίας μου προς τον Θεόν.

Έτσι και οι πατέρες της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, θέλοντας ταπεινά να τιμήσουν τους Αγίους Οσιομάρτυρές μας, τους δύο Μαχαιριώτες και τους ένδεκα Κανταριώτες, τον όμιλο των δεκατριών οσιοάθλων Αγίων της Εκκλησίας μας, των οποίων η μνήμη τιμάται την 19ην Μαΐου, προβαίνουν στην έκδοσιν αυτήν του αθλητικού τους βίου, παραθέτοντας, εκτός από το μεταφρασμένο κείμενο, και το αρχαίο παραπλεύρως.

Παρακαλούμε τους Αγίους όπως αποδεκτούν το μικρό αυτό πόνημα, την ελάχιστη αυτή προσφορά προς αυτούς, και να το ευλογήσουν, ώστε, τόσον οι πατέρες που το επιμελήθηκαν όσο και οι πνευματικοί μας αδελφοί που το διαβάζουν, να συγκινηθούμε και να φιλοτιμηθούμε να μιμηθούμε τους Αγίους αυτούς Πατέρες μας στον ένθεο ζήλο υπέρ της πίστεώς μας που μας παραδόθηκε από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, και στην ένθερμη αγάπη προς Αυτόν.

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, όπου οι προκλήσεις ως σειρήνες προσπαθούν να μας εξοστρακίσουν από την πορεία μας προς τον Χριστόν και οι βαρβαρικές επιδρομές των αιρετικών απειλούν να μας χωρίσουν απ’ Αυτόν, οι Οσιομάρτυρες Πατέρες μας στέκονται μπροστά μας ως φάρος φωτεινός που μας δείχνει τον δρόμο, τόσο τον ασκητικό ενάντια στις προκλήσεις, όσο και τον μαρτυρικό – ομολογιακό ενάντια στις αιρέσεις. Παράδειγμα λαμπρό για την γενεά μας και για κάθε γενεά Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών, σκιαγραφείται ο βίος και το μαρτύριο των Αγίων μας, το οποίο κρατάτε στα χέρια σας. Μελετήστε το και ευχόμαστε ο πανάγαθος Θεός, δια πρεσβειών των Αγίων ενδόξων Οσιομαρτύρων Γερασίμου και Γενναδίου των Μαχαιριωτών και πάντων των δεκατριών Οσιομαρτύρων της Καντάρας, να σας ενισχύει στον καθημερινό σας αγώνα προς τον αγιασμό και την εν Χριστώ τελείωσιν.
Μετ’ ευχών εγκαρδίων
Ο Λεμεσού Αθανάσιος.

Βίος και Μαρτύριο των δεκατριών Οσιομαρτύρων της Μονής Καντάρας της Κύπρου – Ιεράς Μονής Μαχαιρά.rar

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΑΧΑΙΡΑ
Β’ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΣ 2007
Αφιερούται το παρόν βιβλιδάριον
εις τον πνευματικόν μας Πατέρα
τον Μητροπολίτην Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιον
τιμής, αγάπης και ευγνωμοσύνης ένεκεν.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Των Αγίων ενδόξων Ιερομαρτύρων της Ι. Μ. Καντάρας Κύπρου: Ακολουθία, Παρ. Κανών, Χαιρετισμοί, Εγκώμια – Γεωργίου Γαλανόπουλου.rar

Παράβαλε και:
19 Μαϊου, μνήμη και του Αγίου νέου Ιερομάρτυρος Ιωάννου της Σάντα Κρούζ.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.