Άβρεχτοι σε κατακλυσμό (Θαύμα του Αγίου Δημητριανού, 06 Νοεμβρίου)!

Στην Κυθραία, κωμόπολη της Κύπρου που τώρα είναι στα κατεχόμενα, λίγα χρόνια πριν από την εισβολή, συνέβη το εξής: Στις 6 Νοεμβρίου, ήμερα της μνήμης του άγιου Δημητριανού, Επισκόπου Κυθραίας, οι κάτοικοι πήγαν να εορτάσουν την μνήμη του και να κάνουν υπαίθρια θεία Λειτουργία στα ερείπια ενός παλαιού ναού του Αγίου, σ’ ένα «λάκκωμα» που απείχε δύο χιλιόμετρα από την πόλη. Οι Κυθραιώτες ευλαβούνταν πολύ τον τοπικό τους Άγιο και πολλοί έκαναν αρτοκλασία. Οι «γιορτάρηδες» έπαιρναν φαγητά μαζί τους και φίλευαν όλους τους εκκλησιαζομένους.

Μόλις άρχισε η Ορθρινή ακολουθία άρχισε να βρέχη. Η βροχή ήταν καταρρακτώδης και ο χώρος άσκεπης. Κανείς πιστός δεν έφυγε αλλά ούτε και βράχηκε κανένας. Μια μεγάλη ομπρέλλα αόρατη τους σκέπαζε, ενώ δίπλα τους γινόταν κατακλυσμός. Μόλις όμως τελείωσε η θεία Λειτουργία και οι «γιορτάρηδες» ετοιμάζονταν να δώσουν τα φαγητά στους παρευρισκομένους, η βροχή εξαπλώθηκε και στον χώρο του υπαίθριου ναού. Όλοι έφυγαν βρεγμένοι και αλλοιωμένοι, δοξάζοντας τον Θεό και τον Άγιο για το παρατεταμένο θαύμα που έζησαν.

Από το βιβλίο «Ασκητές μέσα στον κόσμο», τόμος Α’, και την ενότητα: «Θαυμαστά και διδακτικά περιστατικά».
Κεντρική διάθεση βιβλίου: Ιερόν Ησυχαστήριον «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», Μεταμόρφωσις Χαλκιδικής, 2008.

Παράβαλε και:
06 Νοεμβρίου, μνήμη του Οσίου Δημητριανού, Επισκόπου Κηθηρίας της Κύπρου: Συναξάριον.

Κατηγορίες: Άρθρα, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.