Αναστάσιμοι ύμνοι της Κυριακής του τετάρτου ήχου – Υμνολογική εκλογή Δ. ήχου.

Το φαιδρόν της Αναστάσεως κήρυγμα, εκ του Αγγέλου μαθούσαι αι του Κυρίου Μαθήτριαι, και την προγονικήν απόφασιν απορρίψασαι, τοις Αποστόλοις καυχώμεναι έλεγον: Εσκύλευται ο θάνατος, ηγέρθη Χριστός ο Θεός, δωρούμενος τω κόσμω το μέγα έλεος.

Το χαρμόσυνο και λαμπρό κήρυγμα της αναστάσεως, σαν έμαθαν οι μυροφόρες μαθήτριες του Κυρίου από τον άγγελο, έδιωξαν μακρυά την απόφαση της καταδίκης του ανθρώπου για την αμαρτία των προγόνων του στον παράδεισο και με καύχηση και ικανοποίηση έλεγαν προς τους αποστόλους: Εχει πια νικηθεί, έχει πια αιχμαλωτισθεί και λαφυραγωγηθεί ο θάνατος, αναστήθηκε ο Χριστός και Θεός μας δωρίζοντας στον κόσμο το μέγα Του έλεος.

Θεοτοκίον
Το απ’ αιώνος απόκρυφον, και Αγγέλοις άγνωστον μυστήριον, δια σού Θεοτόκε τοις επί γής πεφανέρωται, Θεός εν ασυγχύτω ενώσει σαρκούμενος, και Σταυρόν εκουσίως υπέρ ημών καταδεξάμενος, δι’ ού αναστήσας τον πρωτόπλαστον, έσωσεν εκ θανάτου τας ψυχάς ημών.

Εχει φανερώθεί στον κόσμο, στους ανθρώπους, που κατοικούν στη γη με Σένα, Θεοτόκε, το μυστήριο, που η αγάπη του Θεού από αιώνες έχει συλλάβει για χάρη του ανθρώπου και το κρατούσε κρυφό και άγνωστο και για τους αγγέλους: Ο Θεός έλαβε σάρκα ανθρώπινη χωρίς να υπάρξει σύγχηση της θείας και της ανθρώπινης φύσεώς Του και καταδέχθηκε να σταυρωθεί με τη θέλησή Του για τη σωτηρία μας. Με τον σταυρό και τον θάνατο και την ανάστασή Του ανέστησε και τον πρωτόπλαστο Αδάμ και όλους τους ανθρώπους και έσωσε από τον θάνατο τις ψυχές μας.

Πατήστε εδώ για να «κατεβάσετε» ολόκληρη την Υμνολογική εκλογή μας, σε rar μορφή.

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.