Οι ισορροπίες των διακοπών – Δέσποινας Δασενάκη.

Υποτίθεται ότι είναι η καλύτερη περίοδος του χρόνου, το αποκούμπι, η ανταμοιβή μας για τα δύσκολα. Κι όμως οι διακοπές αποδεικνύονται συχνά μια υπερτιμημένη λέξη. Ακόμη κι αν – παρά τις δύσκολες συνθήκες – έχουμε ακόμη αυτή την πολυτέλεια, δεν είμαστε ποτέ σίγουροι ότι η απόλαυση δεν θα κάνει παρέα με την απογοήτευση. Ξεκινάμε με ενθουσιασμό και γυρίζουμε με κούραση και νεύρα. Τι πήγε στραβά; Οπως όλα τα σημαντικά στη ζωή, μάλλον είναι θέμα ισορροπίας ανάμεσα στα «όχι» και τα «ναι».

Αφεση και κράτημα. Ολοι θέλουμε υπέροχες διακοπές, αλλά γεμίζουμε με διαφορετικές ελπίδες τις βαλίτσες μας. Οι προσδοκίες πάντα έχουν το ρίσκο της απογοήτευσης. Μήπως να αφήσουμε τις περισσότερες στο σπίτι;

Το τοπικό πανηγύρι που πρότειναν τα πεθερικά, οι νεροτσουλήθρες που επέμεναν τα παιδιά, το ξενύχτι που ήθελαν οι φίλοι μπορεί αναπάντεχα να αποδειχτούν ότι άξιζαν τον κόπο. Αξίζει να μας χαλάσει το κέφι μια εκδρομή που ακυρώθηκε; Μερικές φορές κουραζόμαστε περισσότερο όταν αντιστεκόμαστε. Γιατί να μην κρατήσουμε άμυνα για τα πιο σημαντικά; Ακόμη και ως φιλοξενούμενοι, δικαιούμαστε να μην ξυπνήσουμε χαράματα για ψάρεμα, να προτιμήσουμε ένα βιβλίο αντί για βόλτα, να μη φάμε με τους άλλους το μεσημέρι γιατί συνεχίζουμε τις βουτιές.

Δραστηριότητα και ξεκούραση. Οταν όλη τη χρονιά ήμασταν συνεχώς απασχολημένοι, συνήθως συνεχίζουμε το ίδιο μοντέλο και στις διακοπές: προσπαθούμε να τα προλάβουμε όλα. Αν όμως θέλουμε να τιμήσουμε τα όριά μας, χρειάζεται να πούμε «όχι» ακόμη και σε προτάσεις που ακούγονται καλές.

Μια αναδρομή στις «καλές διακοπές μας» κρύβει τα συστατικά που τις μετέτρεψαν σε ευχάριστη ανάμνηση. Αυτά είναι που αντανακλούν «ποιοι είμαστε» και «τι μας κάνει καλά». Δεν πρόκειται για μια απλή λίστα. Πρόκειται για ένα ταξίδι ισορροπίας πάνω στα ζητούμενα της λίστας. Το καλύτερο ταξίδι των διακοπών μας.

Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach, email ddasenaki@hotmail.com

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΤΑ ΝΕΑ, Ένθετο Υγεία: 06 Αυγούστου 2015.

Σημείωσις του orp.gr:

Ας μην ξεχάσουμε, στις διακοπές, την μελέτη κάποιου ψυχωφελούς βιβλίου, τον διάλογο με τους συνανθρώπους μας και τον Θεό, τον προγραμματισμό του χρόνου και των ευθυνών που έπονται…

Κατηγορίες: Άρθρα, Γενικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.