17 Σεπτεμβρίου, μνήμη και των ενδόξων Ιερομαρτύρων Ηρακλειδίου, Επισκ. Ταμασού και Μύρωνος των εκ Κύπρου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τω αυτώ μηνί (Σεπτεμβρίω) ΙΖ’, μνήμη των αγίων ιερομαρτύρων Ηρακλειδίου και Μύρωνος.

Στίχοι:

Πυρά τεθέντες Ηρακλείδης και Μύρων,
Άμφω θυσία, τη πυράγρα του Λόγου,

Θεώ προσηνέχθησαν ως οσμή μύρου,
θύμα τέλειον Θεώ θυσία θύται.

Θύμα τραπέζη προυτέθη τη ση Λόγε,
Θύτης Ηρακλείδιος, εκθανών ξίφει.

Είλετο πότμος Ηρακλείδιον, δεκάτη εβδόμη.

Ο Άγιος Ηρακλείδης γεννήθηκε στη Λαμπαδού (ή Λαμπαδιστό,) ένα χωριό κοντά στο σημερινό Μιτσερό, κι ήταν γιος ειδωλολάτρη ιερέα του Ιεροκλέα. Ο ιερέας διακρινόταν για τα φιλόξενα αισθήματα του και γι’ αυτό δεν δίστασε να φιλοξενήσει τον Παύλο και τον Βαρνάβα και τον Μάρκο, όταν αυτοί βρέθηκαν στο έδαφος της Κύπρου. Τότε είλκυσαν στον Χριστό τον γιο του Ηρακλείδη και αυτός στη συνέχεια έφερε στον Χριστό τους γονείς του.

Τον Ηρακλείδη ο Παύλος διόρισε επίσκοπο Ταμασίων της Κύπρου. Εργάστηκε με πολύ ζήλο, έχοντας συνεργάτη του τον Μύρωνα. Μπόρεσαν και οι δύο να φέρουν κοντά στον Χριστό πολλούς ειδωλολάτρες. Οι επιτυχίες τους όμως αυτές, προκάλεσαν τη μανία των απίστων. Και έτσι κάποια μέρα, όρμησαν οπλισμένοι επάνω τους και αφού τους θανάτωσαν, στη συνέχεια τους έριξαν στη φωτιά. Και έτσι έλαβαν το αμαράντινο στεφάνι του μαρτυρίου.

Μέρος των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ηρακλειδίου βρίσκεται: στην ομώνυμη του Μονή στην Κύπρο, όπως και απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ηρακλειδίου βρίσκεται στη Μονή Κύκκου Κύπρου. Ενώ μέρος των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μύρωνος βρίσκεται στην προαναφερθείσα Ιερά Μονή του Αγίου Ηρακλειδίου της Κύπρου.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Ασματική Ακολουθία εις τιμήν και μνήμην του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Ηρακλειδίου, Επισκ. Ταμασού της Κύπρου.rar

Παράβαλε και:
17 Σεπτεμβρίου, μνήμη των Αγίων μαρτύρων: Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης: Συναξάριον, Υμνολογική εκλογή, Παρακλητικός Κανών.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.