Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτσ – επιστολή στον μοναχό Σάββα για το μαρτύριο.

Εκφράζεις την επιθυμία να πας στη Ρωσία για να σκοτώσουν και σένα οι εχθροί του Χριστιανισμού. Τούτη η επιθυμία δεν σε αφήνει ούτε μέρα, ούτε νύχτα.
Παραδόσου στο θέλημα του Θεού, και θα ησυχάσεις. Ο Θεός άκουσε την επιθυμία σου και Εκείνος θα φροντίσει γι’ αυτή. Εάν δεν σου στείλει το μαρτύριο στη μορφή που εσύ φαντάζεσαι, θα στο στείλει αλλιώς. Και ήδη σου έστειλε. Εσύ ήδη βασανίζεις τον εαυτό σου με τη συμπόνια του μαρτυρίου των Αγίων Μαρτύρων στη Ρωσία. Ετοίμασε την καρδιά σου και γι’ άλλα παθήματα, ώστε να μπορείς πάντα να πεις σαν τον Ψαλμωδό: «Ετοίμη η καρδία μου, ο Θεός, ετοίμη η καρδία μου» (Ψαλμ. 107, 2).

Για τον Άγιο Επίσκοπο Ανσγκάριο, αποκαλούμενο και «απόστολο του Βορρά», λέγεται ότι από την νεότητά του ήθελε να μαρτυρήσει για τον Κύριο, και ακόμα είχε και ένα ουράνιο όραμα στο οποίο ο Θεός του υποσχέθηκε ότι θα γίνει μάρτυρας. Όμως ο χρόνος περνούσε, ο «απόστολος του Βορρά» ασταμάτητα κόπιαζε και βασανιζόταν για την εξάπλωση της πίστης του Χριστού σ’ όλο τον βορρά της Ευρώπης, αλλά εκείνο το αναμενόμενο μαρτύριο δεν ερχόταν. Τελικά ο Ανσγκάριος έπεσε άρρωστος στο κρεβάτι και αισθάνθηκε ότι θα πεθάνει. Ξαπλωμένος στην επιθανάτια κλίνη του, σχεδόν θυμωμένα παραπονέθηκε στον διάκονό του, ότι ο Θεός δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή Του να του δώσει μαρτυρικό θάνατο. Σ’ αυτό ο διάκονος του απάντησε σοφά, ότι αυτός ήδη ήταν μάρτυρας σ’ όλη του τη ζωή και ότι η αρρώστια πριν το θάνατο θα υπολογιστεί ως μαρτύριο αφού, λέει, δεν είναι μάρτυρας μόνο εκείνος που πέθανε με βίαιο θάνατο αλλά και καθένας που ολόκληρη τη ζωή του βασανίστηκε για τον Χριστό και τη δικαιοσύνη Του.

Ειρήνη και χαρά από τον Κύριο.

Από το βιβλίο: Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Δεν φτάνει μόνον η πίστη…». Ιεραποστολικές επιστολές Β’
Εκδόσεις «Εν πλω», 2008.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.