13 Δεκεμβρίου, μνήμη και της Οσίας Οδιλίας της εξ Αλσατίας: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τη ΙΓ’ του αυτού μηνός (Δεκεμβρίου), Μνήμη της Οσίας Οδιλίας της εν Αλσατία, της ηγουμένης της Χοχενβούργης, της θαυματουργού.

Η πρώην τυφλή ομμάτων τας οδύνας,
Τη θεία ροπή ιάται Οδιλία.

Η Αγία Οδιλία κατάγονταν από την Αλσατία, περιοχή της σημερινής Γαλλίας στα σύνορα με την Γερμανία• και η οποία Αλσατία, στο πέρασμα του χρόνου άλλαξε πολλές φορές χέρια μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Όπως μαρτυρεί και η ασματική της ακολουθία, η μητέρα της ήταν στείρα. Κατόπιν Θείας επεμβάσεως όμως απέκτησε την Οδιλία, η οποία όμως γεννήθηκε τυφλή. Όταν ο πατέρας της αντελήφθη αυτή την «συμφορά», θέλησε να σκοτώσει την νεογέννητη κόρη του, μα η μητέρα της κατάφερε να την φυγαδεύσει, δίνοντάς την σε μια τροφό και ακολούθως στην Ιερά Μονή του Βαλσάμου.

Τότε ήταν που ο επίσκοπος της Ρατισβόνης Ερχάρδος έλαβε, σε όραμα, εντολή από τον Κύριο να αναζητήσει την τυφλή κόρη, που φιλοξενούνταν στην εν λόγω Ιερά Μονή του Βαλσάμου, και να την βαπτίσει. Όταν λοιπόν ο επίσκοπος, κατά την διάρκεια του Αγίου Βαπτίσματος, έχρισε τα μάτια της μικρής κόρης με Άγιο μύρο, τα μάτια της άνοιξαν, οπότε η μικρή Οδιλία έβλεπε πλέον κανονικά, τους έκπληκτους παρευρισκόμενους! Ο υμνογράφος της Οσίας αναφέρει επιγραμματικά: «Τούτω γαρ Χριστός τω σημείο, έδειξεν τοις πάσιν Οσία, ότι νύμφην σε ενδόξως είλετο».

Έτσι η πρώην τυφλή κόρη άρχισε, μεγαλώνοντας, να διακρίνεται για την ενάρετη βιωτή της! Όταν, φθάνοντας σε ηλικία γάμου, της προτάθηκαν τα ονόματα επιφανών νέων της περιοχής, αυτή αρνήθηκε τον γάμο, δηλώνοντας πως είχε αφιερώσει την ψυχή και την όλη της ζωή, στον Ουράνιο Νυμφίο Χριστό.

Αργότερα, σε ώριμη πια ηλικία, έπεισε τον ηγεμόνα πατέρα της να της παραχωρήσει την Ιερά Μονή της Χοχενβούργης, όπου συνέχισε τους ασκητικούς της αγώνες, προσελκύοντας εκεί πλήθος ευγενών και πλουσίων νεανίδων, η οποίες επέλεξαν τον μοναχικό βίο. Η Αγία Οδιλία με την σύντονη προσευχή, τις νηστείες και την μελέτη καταρτιζόταν προσωπικά, ενώ ενίσχυε και τις συναθλήτριες της να ακολουθούν τον ίδιο «δρόμο»!

Τότε ήταν που αναδείχθηκε: των φτωχών βοηθός, των ασθενών προστασία, η χαρά των θλιβομένων, η συμπαραστάτρια των ξένων, η δόξα των συνασκητριών της, και «των Αγγέλων συνόμιλος»! Έτσι έλαβε από τον Θεό άφθονη «την χάριν των θαυμάτων – ιαμάτων»!

Έτσι παραδείγματος χάριν, όταν τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Παρεκκλησίου του τιμίου Προδρόμου, το οποίο ανεγέρθηκε στην Ι. Μονή της, της εμφανίστηκε ο Απόστολος Πέτρος ο οποίος και την ευλόγησε! Άλλοτε πάλι, συνέστησε σε έναν λεπρό, που την επισκέφθηκε, υπομονή, και αμέσως μετά εκείνος θεραπεύθηκε!

Άλλοτε πάλι, η Οσία κτύπησε ένα βράχο με το ραβδί της, απ’ όπου ανέβλυσε άφθονο νερό, το οποίο μετά τον θάνατό της θεραπεύει Χάρητι του Κυρίου, και δι’ ευχών της Αγίας, πολλών ειδών ασθένειες, ειδικότερα δε τις οφθαλμολογικές!

Μετά την οσιακή της κοίμηση, ο Χριστός την ανέδειξε «της Αλσατίας απάσης προστασία, και των ασθενούντων ομμάτων ιατρείαν».

Ασματική Ακολουθία εις τιμήν και μνήμην της Οσίας μητρός ημών Οδιλίας της εξ Αλσατίας – Παναγιώτου Σόμαλη.rar

Παράβαλε και:
13 Δεκεμβρίου, Μνήμη των Αγίων Πέντε Μαρτύρων: Ευστρατίου, Αυξεντίου, Μαρδαρίου, Ευγενίου και Ορέστου: Βίος, άθλησις, θαυμαστές εμφανήσεις.
13 Δεκεμβρίου, μνήμη και της Αγίας Λουκίας της παρθένου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.