17 Δεκεμβρίου, μνήμη και του εν Αγίοις Πατρός ημών Διονυσίου του εν Ζακύνθω: Βίος, θαύματα, Ακολουθία και Παρακλητικός Κανών.

%ce%86%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%94%ce%b9%ce%bf%ce%bd%cf%8d%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%96%ce%b1%ce%ba%cf%8d%ce%bd%ce%b8%ce%bf%cf%85-1

Ο Άγιος Διονύσιος (ο εκ Ζακύνθου) ελέγετο κατά κόσμον Γραδενίγος ή Δραγανίγος Σιγούρος. Ήταν γυιός του Μωκίου Σιγούρου και της Παυλίνας Βάλβη. Γεννήθηκε το 1547 στο χωριό Αιγιαλός της νήσου Ζακύνθου. Καταγόταν από την περιφανή και επίσημη οικογένεια των Σιγούρων.
Τις ρίζες της τις είχε η οικογένεια αυτή στη Νορμανδία. Κατόπιν ήρθανε στην Ιταλία και από εκεί διαπεραιώθηκαν στην Ζάκυνθο. Ο άρχοντας της Ζακύνθου τους δώρησε κτήματα νοτιοδυτικά του νησιού.
Η οικογένεια αυτή ήταν ηρωϊκή. Διακρίθηκε στους πολέμους των Βενετών εναντίον των Τούρκων. Γι’ αυτό πέτυχαν από την Βενετική Γερουσία, όχι μόνο την αναγνώριση της κτηματικής δωρεάς, αλλά και την εγγραφή τους στο βιβλίο των αριστοκρατών. Από αυτήν την οικογένεια οι περισσότεροι έγιναν Ορθόδοξοι.

Πατήστε εδώ για να «κατεβάσετε» ολόκληρο το αφιέρωμά μας στον θαυμαστό Όσιο Διονύσιο της Ζακύνθου, σε rar μορφή.

Εις τιμήν και μνήμην του Οσίου Πατρός ημών Διονυσίου, επισκόπου Αιγίνης (Συμπληρωματικά της ακολουθίας του μηναίου) – Ιεροδιακ. Γεωργίου Συπάνδρου.rar

Παράβαλε και:
Αγίου Ρωμανού του μελωδού – κοντάκιον Των Αγίων τριών Παίδων.
17 Δεκεμβρίου, μνήμη του προφήτου Δανιήλ, των τριών παίδων και του Αγίου Διονυσίου του εκ Ζακύνθου – Συναξάριον και Υμνολογική εκλογή.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.