Πανελλαδικές εξετάσεις: Ο ταχυδρόμος του Θεού – π. Δημητρίου Μπόκου.

«Πριν από πολλά χρόνια», διηγείται ο γέροντας Τρύφωνας του Βάσον (Η. Π. Α.), «πήρα ένα μονοπάτι που προχωρούσε βαθιά σ’ ένα δάσος του Όρεγκον, όταν είδα ξαφνικά μπροστά μου ένα νεαρό καθισμένο πάνω σ’ ένα κούτσουρο. Η αφετηρία του μονοπατιού απείχε κάπου τέσσερα μίλια από το σημείο και μου φάνηκε παράξενο που βρήκα αυτόν τον άνθρωπο, μόνο, τόσο βαθιά μες στο δάσος. Ήταν τόσο βυθισμένος στις σκέψεις του, που αισθάνθηκα την ανάγκη να του ζητήσω να με συγχωρήσει που τον ξάφνιασα. Κάτι είπα για την ομορφιά της θείας δημιουργίας και τον ρώτησα αν ήθελε να μοιραστούμε το κολατσιό και τον καφέ μου. Κάθισα στο κούτσουρο δίπλα του, άνοιξα το σακίδιό μου και του έδωσα το μισό από το φαγητό μου.

Μετά από λίγο στράφηκε προς το μέρος μου, μου έδειξε ένα περίστροφο και μου είπε ότι είχε έρθει στο απομακρυσμένο αυτό σημείο για να αυτοκτονήσει. Μάλιστα όταν εμφανίστηκα με τη μακριά γενειάδα μου, τα μακριά μαλλιά και το μαύρο ράσο μου, νόμιζε ότι ήμουν ένας άγγελος σταλμένος από τον Θεό• προσευχόταν, λέει, να τον συγχωρήσει ο Θεός γι’ αυτό που ετοιμαζόταν να κάνει.

Τον διαβεβαίωσα ότι είχα σάρκα και οστά και ότι δεν ήμουν άγγελος. Πρόσθεσα όμως ότι με έστελνε ο Θεός με ένα μήνυμα γι’ αυτόν. Το μήνυμα έλεγε ότι ήταν πολύ αγαπητός στον Θεό και ότι η περίοδος αυτή της απελπισίας γρήγορα θα περνούσε.

Μου έδωσε το περίστροφό του, το οποίο έβαλα στο σακίδιό μου, και κουβεντιάσαμε πολλή ώρα για τη ζωή του».
(Γέροντας Τρύφωνας του Βάσον, Μικρά Εωθινά, εκδ. Ἐν πλῷ, σ. 10-11).

Φαίνεται ότι ο γερο-Τρύφωνας έκανε λαμπρές σπουδές στη ζωή του. Πέρασε επιτυχώς πολλές εξετάσεις, αφού έφτασε να είναι άριστος ταχυδρόμος του Θεού, άξιος να μεταφέρει τα σωστικά Του μηνύματα στους ανθρώπους.

Αυτές κι αν είναι εξετάσεις. Όχι σαν αυτές που δίνεις τώρα, απλώς για την απόκτηση κάποιων γνώσεων. Καλές και χρήσιμες οι γνώσεις. Εργαλεία πρόσφορα για διερεύνηση. Για περαιτέρω διεύρυνση του γνωσιακού σου ορίζοντα. Για επίλυση των παντοειδών προβλημάτων της ζωής. Για όλο και μεγαλύτερη τιθάσσευση των φυσικών δυνάμεων του σύμπαντος. Για απόκτηση δύναμης, παντοκρατορίας.

Μα υπάρχουν κι άλλες γνώσεις που πρέπει να αποκτήσεις. Διαφορετικές, πολύ ανώτερες από τις προηγούμενες. Που εισάγουν σε έναν άλλο τρόπο ζωής. Όπου δεν κυριαρχεί η αγάπη της δύναμης, αλλά η δύναμη της αγάπης. Μιας αγάπης αφτιασίδωτης. Χωρίς παζαρέματα με φτηνοσυμφέροντα και ταπεινούς (εγωκεντρικούς) όρους. Που το χέρι της απλώνεται μόνο για να δίνει κι όχι για να παίρνει. Μιας αγάπης που δίνεται παράλογα, χωρίς να περιμένει τίποτε, καμμιάν απολαβή. Κι όσο πιο παράλογο το δόσιμό της, τόσο πιο βαθύ το νόημά της, άπιαστο το μυστήριό της.

Μα για να φτάσεις σε τέτοια αγάπη, πρέπει να δίνεις εξετάσεις καθημερινά. Στο να μαθαίνεις να ζεις λιγάκι και για τον άλλον. Και σιγά-σιγά, πιο πολύ για τον άλλον και λιγότερο για τον εαυτό σου. Δύσκολες, σκληρές εξετάσεις αυτές. Δεν είναι εύκολο να κατεβάζεις απ’ την πρωτοκαθεδρία το θεοποιημένο είδωλό σου και να βάζεις εκεί αυτόν τον άγνωστο, τον κάθε άλλον. Όμως…

Αυτό είναι ακριβώς που ανεβάζει τη ζωή σου στο απώτερο νόημά της. Σε αναδεικνύει υπέροχο πνευματικό αγωνιστή. Κοινωνό μιας «άλλης βιοτής». Σε εισάγει στον μαγευτικό χώρο μυστηρίου υπερφυούς: Της γνήσιας αγάπης. Τότε είναι που σε διαλέγει ο ίδιος ο Θεός, να γίνεις ταχυδρόμος και μαντατοφόρος του. Για να μπορείς, άγγελος εωθινός φωτεινός κι εσύ, «πλήρης ων της αγάπης», να φέρνεις το λυτρωτικό μήνυμα της δικής Του αγάπης στον κάθε απελπισμένο της ζωής. Σαν τον αγιασμένο γέροντα Τρύφωνα.

Οι δύσκολες αυτές εξετάσεις και όχι τόσο οι τωρινές σου, οι μικρές, θα στεφανώνουν τη ζωή σου με μιαν άφθαστη, διαρκή!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Μάιος 2017

Από την εφημερίδα: Αντιύλη
Ι. Ναός Αγ. Βασιλείου, 481 00 Πρέβεζα
Τηλ. 26820 25861/23075/6980 898 504
e-mail: antiyli.gr@gmail.com

Κατηγορίες: Άρθρα, Γενικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.