Λόγος περί απελπισίας – Αρχιμ. Ιωαννικίου Κοτσώνη.

Κεφάλαιον Η .

Μία μοναχή, από το πνεύμα της απελπισίας ελαυνομένη, έλεγεν:
-Φοβούμαι πως δεν θα σωθώ…
Και ο σοφός Γέρων της απήντησε:
-Ποιός θα σωθή αν δεν σωθούν οι μοναχοί; Γιατί έκανε ο Θεός τον Παράδεισο; Θα σωθούμε. Να είμαστε χαρούμενοι. Να νιώθουμε ότι είμαστε αμαρτωλοί, αλλά να δοξολογούμε τον Θεόν. Η εμπιστοσύνη στον Θεόν είναι μία συνεχής προσευχή. Ο νους πρέπει να παύσει να σκέπτεται πονηρά. Οι βλάσφημοι λογισμοί είναι σαν τα αεροπλάνα που περνούν. Ταράζουν την ησυχία μας και έπειτα φεύγουν. Να πω ότι είμαι αμαρτωλός όταν θέλω εγώ και όχι όταν θέλει ο διάβολος.
***
Είπε Γέρων:
-Όταν κανείς είναι ελευθερωμένος από το παλιοάγχος, τότε αναπαύονται κοντά του και κάθε είδους άνθρωποι.
***

Έλεγεν ένας ασκητής:
-Αγώνας και φιλότιμο και αίσθησις ελεεινότητος και ελπίς και παρηγορία και σιγουριά μας δίνουν την ασφαλή πορεία. Όχι κακομοιριές και αναγκαστική υπακοή και προσευχή με το ζόρι.. Όχι δάκρυα και καταθλίψεις του διαβόλου. Να κλαίω για τις αμαρτίες μου, ελπίζοντας στην αγάπη του Θεού, ναι. Αλλά να κλαίω γιατί το θέλει ο διάβολος, δεν το ανέχομαι. Πολλές φορές ο διάβολος συντρίβει τον άνθρωπο με την απόγνωση και βγαίνει νικητής. Όχι έτσι. Ζήτε απλά σαν το παιδί στα χέρια του πατέρα του. Η εμπιστοσύνη στον Θεό είναι μία συνεχής προσευχή με θετικά αποτελέσματα. Η απελπισία είναι του διαβόλου. Μην λέτε: Ό,τι με βρήκε τώρα, με βρήκε. Αλλά δοθήτε με εμπιστοσύνη στον Θεό και ελπίσατε τελείως επ’ Αυτόν.
***
Είπε Γέρων:
-Δεν έχω ασχοληθή με πολλά πράγματα. Λίγα πατερικά ξέρω και προσπαθώ… τέλος πάντων. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι δεν υπάρχει φαρμάκι για τον άνθρωπο.
Το φαρμάκι γίνεται γλυκό, όταν το αντιμετωπίζεις πνευματικά. Βλέπουμε πολλές φορές ένας άνθρωπος να αμαρτάνει. Λυπείται, όμως, πραγματικά μετανοεί, εξομολογείται και έχει θεία παρηγορία. Όταν δεν νιώθει αυτή την παρηγορία, τότε πρέπει να καταλάβει ότι κάποια εξέλιξη τον πειράζει μέσα του, τον πειράζει ο λογισμός και πρέπει να πάει να το πη αυτό στον Πνευματικό, οπότε έρχεται η παρηγορία. Συμμετέχει σε μία στενοχώρια ενός αδελφού που υποφέρει, κάνει προσευχή, παρακαλεί και τον βοηθάει ο Θεός.
***

Από το βιβλίο: Αθωνικόν Γεροντικόν, του Αρχιμανδρίτου Ιωαννικίου Κοτσώνη.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Περί Αγίου Όρους.blogspot.gr: 03 Απριλίου 2016

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Γενικά, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.