Σε λάθος χέρια! Εντείνονται οι ανησυχίες για τα κλεμμένα κυβερνο-όπλα της NSA.

Νέα Υόρκη

Οι δύο πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις με τους ιούς WannaCry και Petya, οι οποίες βασίστηκαν σε κυβερνο-όπλα που υπεκλάπησαν από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, έστρεψαν ξανά πάνω τους προβολείς της δημοσιότητας στη μυστικοπαθή υπηρεσία, η οποία επιμένει να σφυρίζει αδιάφορα.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η NSA αρνείται ότι ανέπτυξαν τον κώδικα στον οποίο βασίστηκαν οι δύο παγκόσμιες κυβερνοεπιθέσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Λευκός Οίκος του Ντόναλντ Τραμπ πετάει αλλού τη μπάλα, επιμένοντας ότι η προσοχή πρέπει να εστιαστεί στους «κακούς» χάκερ.

Όμως τα θύματα των χάκερ -μεταξύ των οποίων εταιρείες τεχνολογίας, νοσοκομεία, τράπεζες, πυρηνικοί σταθμοί και εταιρείες ενέργειας έχουν βαρεθεί αυτή τη σιωπή. Αυξάνονται έτσι οι φωνές που διαμαρτύρονται ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει ψηφιακά υπερόπλα, τα οποία όμως αδυνατούν να διαφυλάξουν από εχθρούς ή να τα αδρανοποιήσουν σε περίπτωση που πέσουν σε λάθος χέρια. Ο δημοκρατικός βουλευτής της Καλιφόρνια Τεντ Λιού, πρώην αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, κάλεσε τη NSA να βοηθήσει ενεργά στην αντιμετώπιση των επιθέσεων από χάκερ και να πάψει να συσσωρεύει γνώσεις για «κερκόπορτες» στους υπολογιστές, οι οποίες προορίζονται μεν για αξιοποίηση εν καιρώ κυβερνοπολέμου, αλλά τελικά γίνονται κτήμα κακόβουλων ομάδων.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικλ Άντον δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στο να επιτυγχάνει μια υπεύθυνη ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας και στη δημόσια ασφάλεια», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει για την προέλευση του λογισμικού. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει πως διαθέτει ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις του WannaCry και ρώσοι χάκερ πίσω από τις επιθέσεις του Petya αυτή την εβδομάδα, όμως δεν έχει παρουσιάσει κάτι πιο συγκεκριμένο και πειστικό μέχρι στιγμής.

Πιθανότατα και στις δύο περιπτώσεις οι χάκερ χρησιμοποίησαν εργαλεία κλεμμένα από τη NSA (όπως υποστήριξε η ομάδα χάκερ Shadow Brokers από τον Απρίλιο), τα οποία εκμεταλλεύθηκαν «τρύπες» στο λογισμικό της Microsoft. Κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι οι Shadow Brokers, ωστόσο πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών θεωρούν σίγουρο πως τα κλεμμένα κυβερνο-όπλα είχαν αναπτυχθεί από μια άκρως απόρρητη μονάδα της NSA με την ονομασία Tailored Access Operations (Επιχειρήσεις κατά Παραγγελία Πρόσβασης). Ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ δήλωσε ευθέως ότι η NSA είναι η πηγή του κακόβουλου λογισμικού και την κάλεσε «να αναλογισθεί τη ζημιά που προκαλείται σε πολίτες».

Η υπόθεση τείνει να εξελιχθεί σε εφιάλτη για τη NSA, που έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για ανάπτυξη εργαλείων κυβερνοπολέμου. Κάποιοι φοβούνται πλέον το χειρότερο: ότι το κλεμμένο λογισμικό της NSA θα αξιοποιηθεί για να καταστραφούν ζωτικές υποδομές στις ΗΠΑ και στις σύμμαχες χώρες. Ο εφιάλτης του Περλ Χάρμπορ επιστρέφει, σε ψηφιακή εκδοχή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.