«Νυνί δε μοι δέξαι την κύησιν και προσκίρητσον» – Αγ. Μαξίμου του ομολογητού.

Αγίου Μαξίμου του ομολογητού
Περί διαφόρων αποριών

99
Εκ του αυτού, εις το˙ «Νυνί δε μοι δέξαι την κύησιν και προσκίρητσον, και ει μη ως Ιωάννης από γαστρός, άλλ’ ως Δαβίδ επί τη καταπαύσει της κιβωτού».

Ιωάννης ο μέγας ου μόνον μετανοίας και της κατά την πρακτικήν φιλοσοφίαν απαθείας και γνωστικής θεωρίας εστίν εικών, της μεν ως κήρυξ και βαπτιστής, της δε ως ερημίτης και του κόσμου πάντη κεχωρισμένος, της δε ως Λευίτης και ιερεύς και Θεού Λόγου πρόδρομος, αλλά και της εν τούτοις κατά την έξιν ατρεψίας σύμβολον, ως από γαστρός και μέχρι θανάτου τον εν τούτοις της ψυχής τόνον αμείλικτον διατηρήσας. …

99
Από τον ίδιο λόγο στα λεγόμενα: «Τώρα όμως δέξου την κυοφορία μου και σκίρτησε γι’ αυτήν, κι αν όχι όπως ο Ιωάννης μέσα από τα σπλάχνα, ας είναι όπως ο Δαβίδ κατά το σταμάτημα της κιβωτού».

Ο μεγάλος Ιωάννης δεν είναι μόνο η εικόνα της μετάνοιας και της απάθειας της πρακτικής φιλοσοφίας και γνωστικής θεωρίας, της πρώτης ως κήρυκας και βαπτιστής, της άλλης ως ερημίτης, χωρισμένος τελείως από τον κόσμο, και της τρίτης ως λευίτης και ιερέας και πρόδρομος του Θεού Λόγου, αλλά είναι και σύμβολο της αμετάτρεπτης έξης σ’ αυτά, γιατί από την κοιλιά της μητέρας του ως το θάνατό του διατήρησε αλύγιστη την ένταση της ψυχής του σ’ αυτά. …

«Νυνί δε μοι δέξαι την κύησιν και προσκίρητσον» – Αγ. Μαξίμου του ομολογητού.rar

Η/Υ επιμέλεια: Ελένης Χρήστου, Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.