Ο καθορισμός από τον εγκέφαλο των ψυχικών και σωματικών χαρακτήρων του φύλου – Σταύρου Μπαλογιάννη (κείμενο και video).

Ο καθορισμός υπό του εγκεφάλου των ψυχικών και σωματικών χαρακτήρων του φύλου – Σταύρου Μπαλογιάννη (video youtube).

Παραθέτουμε στην συνέχεια ομιλία με τόν Ομότιμο Καθηγητή Νευρολογίας, πρ. διευθυντή Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ. Σταύρο Ι. Μπαλογιάννη, με θέμα «Ο καθορισμός υπό του εγκεφάλου των ψυχικών και σωματικών χαρακτήρων του φύλου», που έγινε στο πλαίσιο της Ημερίδας «Ταυτότητα φύλου – Μία διεπιστημονική προσέγγιση» στην κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου την Κυριακή, 28 Μαΐου 2017.

Σεβασμιώτατε Άγιε Βελεστίνου
Εκπρόσωπε του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρίου Ιερωνύμου
Σεβαστοί Άγιοι Αρχιερείς
Σεβαστοί Πατέρες
Εντιμόταται Αρχαί της πόλεως των Αθηνών
Αξιότιμοι κύριοι
Αν υπάρχουν φοιτηταί, αγαπητά μας παιδιά
Πάντοτε ο άνθρωπος διερωτάται πως διαμορφώνεται η προσωπικότης του ανθρώπου; Ποιοί είναι οι συντελεσταί; Είναι ένα γονιδίωμα το οποίο διαμορφώνει τους χαρακτήρες, σωματικούς και ψυχικούς, του κάθε ανθρώπου; Είναι το περιβάλλον το οποίο συμβάλλει; Είναι ο πολιτισμός μιας χώρας; Είναι η ιστορία, είναι η γλώσσα, είναι οι γονείς, είναι οι διδάσκαλοι; Όλα αυτά συμβάλλουν, αλλά τα χαρακτηριστικά του φύλου ενός ανθρώπου είναι προεγγεγραμμένα, πέραν του γονιδιώματος, στον εγκέφαλο και ο εγκέφαλος είναι εκείνος ο οποίος πριν ακόμα διαμορφωθούν αυτά τα χαρακτηριστικά, πρωτογενή δευτερογενή ή τριτογενή, έχει εγχαραγμένα αυτά τα χαρακτηριστικά στις δομές του.
Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Ένας νευροεπιστήμων, παίρνοντας στα χέρια του έναν εγκέφαλο, μπορεί να καταλάβει αν είναι εγκέφαλος ανδρός ή εγκέφαλος γυναικός. Αυτά τα μορφολογικά στοιχεία φαίνονται μακροσκοπικά, όπως βλέπουμε τον εγκέφαλο, φαίνονται πολύ περισσότερο μικροσκοπικά, και ακόμα περισσότερο βέβαια φαίνονται όταν υποβάλλουμε σε λεπτομερή μελέτη τον εγκέφαλο, κάτω από το οπτικό και κυρίως κάτω από το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Άρα ο εγκέφαλος είναι ο κύριος αρμοστής όλων των χαρακτήρων, των χαρακτηριστικών στοιχείων ενός φύλου. …

Ο καθορισμός από τον εγκέφαλο των ψυχικών και σωματικών χαρακτήρων του φύλου – Σταύρου Μπαλογιάννη (απομαγνητοφωνημένο κείμενο).rar

Κατηγορίες: Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Γενικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.