Οι κριτές: Ο Γεδεών, ο Σαμψών, ο Ηλί – Βασιλείου Ε. Πετρούνια.

Οι Κριτές

Ο Γεδεών

Αφού πέθανε ο Ιησούς του Ναυή, κυβέρνησαν τους Ισραηλίτες δυνατοί και ευσεβείς άντρες, που λέγονταν κριτές. Οι πιο σπουδαίοι απ’ αυτούς ήταν ο Γεδεών, ο Σαμψών, ο Ηλί και ο Σαμουήλ. Ο Γεδεών πήρε τριάντα χιλιάδες πολεμιστές Ισραηλίτες και πήγε να πολεμήση τους εχθρούς, τους Μαδιανίτες. Κατά διαταγή του Θεού από τις τριάντα αυτές χιλιάδες διάλεξε μόνο τριακόσιους και παράγγειλε να πάρουν από μια στάμνα άδεια και μέσα εκεί να ‘χουν μια αναμμένη λαμπάδα και να είναι έτοιμοι για την επίθεση.
Τη νύχτα λοιπόν, μόλις έδωσε ο Γεδεών το σύνθημα, οι 300 αυτοί έσπασαν τις στάμνες και, κρατώντας τις αναμμένες λαμπάδες με το ένα χέρι και σαλπίζοντας με το άλλο, έπεσαν επάνω στον εχθρό. Οι Μαδιανίτες, που είδαν τις λαμπάδες κι άκουσαν τη βοή, τόσο τρόμαξαν που άρχισαν να φεύγουν, για να σωθούν.
Ο Γεδεών τότε με όλο του το στρατό τους κυνήγησε και τους κατάστρεψε.

Ο Σαμψών

Πέρασαν πολλά χρόνια και οι Ισραηλίτες άρχισαν να ξεχνούν το Θεό τους. έπεσαν στις αμαρτίες και στις κακές πράξεις, ώσπου μια μέρα οι εχθροί τους, οι Φιλισταίοι, τους χτύπησαν με στρατό και τους νίκησαν. Τότε τους έκαμαν σκλάβους τους κι έμειναν στη σκλαβιά 40 ολόκληρα χρόνια. Μέσα στα βάσανα της σκλαβιάς οι Ισραηλίτες θυμήθηκαν και πάλι το Θεό και μετάνιωσαν.
Τότε ο Θεός τους έστειλε ένα πολύ δυνατό άντρα, το Σαμψών, που στάθηκε προστάτης, και κριτής τους, ένας ήρωας των Εβραίων, όπως στους Έλληνες ο Ηρακλής.
Ο Σαμψών έγινε ο τρόμος κι ο φόβος των Φιλισταίων εξ αιτίας της υπερφυσικής του δυνάμεως. Κάποτε, πηγαίνοντας με μια συντροφιά από έναν τόπο σε άλλον, βρέθηκε εμπρός σ’ ένα φοβερό λιοντάρι. Ενώ όλοι κατατρόμαξαν, αυτός με μεγάλη ψυχραιμία χύθηκε απάνω στο θεριό και το έσκισε στα δυο σα να ήταν ένα νεογέννητο κατσικάκι. Τα έβαλε και με τους Φιλισταίους, αρχίζοντας πρώτα – πρώτα να καταστρέφη τους αγρούς και τα σπαρτά τους. Αυτοί κάποτε κατόρθωσαν να τον πιάσουν και να τον φυλακίσουν. Όμως ο Σαμψών έσπασε τα σιδερένια δεσμά του σα να ήταν κλωστές κι ελευθερώθηκε. Τότε οι Φιλισταίοι έβαλαν μια γυναίκα, που λεγόταν Δαλιδά, ν’ ανακαλύψη που ήταν αυτή η μεγάλη δύναμη του Σαμψών. Αυτή κατόρθωσε να μάθη πως ήταν στα μακριά μαλλιά του. Τον αποκοίμισε λοιπόν και του τα έκοψε με το ψαλίδι. Ύστερα τον παράδωσε στους Φιλισταίους κι αυτοί τον έριξαν στη φυλακή.
Μια μέρα που ήταν σ’ ένα πελώριο ναό τους πάνω από 3 χιλιάδες Φιλισταίοι, για να γιορτάσουν κάποια γιορτή, θέλησαν να φέρουν εκεί και το Σαμψών, για να τον περιπαίξουν.
Ο Σαμψών τότε, που στο μεταξύ είχαν μεγαλώσει τα μαλλιά του, και είχε ξαναβρεί τη δύναμή του, προσευχήθηκε στο Θεό να τον βοηθήση να τιμωρήση τους εχθρούς του. Έπιασε ύστερα τις δυο κολόνες, που στήριζαν το οικοδόμημα, και με τα δυνατά του χέρια τις έριξε κάτω λέγοντα: « Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων», κι ευθύς όλο το οικοδόμημα έπεσε και πλάκωσε τους Φιλισταίους όλους.
Ο Ηλί

Έπειτα από το Σαμψών έγινε κριτής στους Εβραίους ο Ηλί. Ο Ηλί ήταν πάρα πολύ ευσεβής, αλλά δυστυχώς είχε παιδιά, που δεν έδιναν καμιά σημασία στις εντολές του Θεού και φέρονταν πολύ άσχημα σ’ όλους.
Τότε ο Θεός έδωσε στον Ηλί αυστηρή εντολή να διορθώση τα παιδιά του και να τα φέρη πάλι στον ίσιο δρόμο.
Όμως ο Ηλί, επειδή αγαπούσε υπερβολικά τα παιδιά του, δεν τα τιμωρούσε κι έτσι αυτά έμεναν πάντα αδιόρθωτα.
Τότε ο Θεός θύμωσε με τον Ηλί και τιμώρησε και τα παιδιά του και τον ίδιον. Σε μια μάχη δηλαδή που έκαμαν οι Ισραηλίτες με τους Φιλισταίους σκοτώθηκαν και τα δυο παιδιά του Ηλί την ίδια μέρα. Κι όχι μόνον αυτό αλλά έπεσε και η ιερή κιβωτός στα χέρια των εχθρών. Καθώς τ’ άκουσε αυτό ο Ηλί, συγκλονίστηκε τόσο πολύ, που έπεσε από το θρόνο του νεκρός.

Από το βιβλίο του:
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ε. ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ
ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ
Βιβλίο θρησκευτικών Γ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων – Αθήναι 1976

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.