Ο Ελεήμων Επίσκοπος. Αγιος Ιωάννης Πατριάρχης Αλεξανδρείας – Σίμωνος Μοναχού του Αγιορείτου (αρχεία ήχου, mp3).

Υπήρχε κάποτε ένας ευσεβής άρχοντας, που θέλησε να οικοδομήσει έναν Ιερό Ναό. Έδωσε τα χρήματα, παρεχώρησε και το κτήμα και ανηγέρθη μεγάλος περικαλλής Ναός. Το όνομα του άρχοντος γράφηκε σε μαρμάρινη πλάκα, που τοποθετήθηκε στα δεξιά της εισόδου του Ναού, για να μνημονεύεται ως κτίτωρ. Το βράδυ όμως, Άγγελος Κυρίου έσβησε το όνομα, και έγραψε στη θέση του το όνομα μιας γυναικός! Το πρωί, που το είδαν οι οικοδόμοι, το έσβησαν και έγραψαν πάλι το όνομα του άρχοντος. Το βράδυ ξαναγράφηκε το όνομα της γυναικός, και αυτό επαναλήφθηκε πολλές φορές!

Το ανέφεραν στον άρχοντα, ο οποίος έδωσε εντολή να βρεθεί η γυναίκα. Όταν την βρήκαν και παρουσιάσθηκε μπροστά του, την ρώτησε γιατί σβήνει το όνομά του και γράφει το δικό της. Αυτή απάντησε ότι δεν γνωρίζει τίποτε. Το βράδυ φύλαξαν άνθρωποι την είσοδο του Ναού. Κανένας δεν πλησίασε, κι όμως το όνομα πάλι είχε αλλάξει! Τότε κάλεσε πάλι ο άρχοντας τη γυναίκα και τη ρώτησε, τί έκανε και ο Κύριος γράφει το δικό της όνομα, ενώ αυτός έδωσε τα χρήματα για την ανέγερση του Ναού. Τότε του είπε:

– «Εγώ είμαι μία φτωχή γυναίκα. Και επειδή δεν είχα να προσφέρω κάτι για τον Ναό, πήγαινα και κουβαλούσα νερό από τη βρύση και έπιναν να ξεδιψάσουν οι αγωγιάτες, και πότιζα και τα άλογα που μετέφεραν τα υλικά.

Τα εύσπλαχνα αισθήματα και οι κόποι της γυναίκας εκείνης, είχαν, για το Θεό, μεγαλύτερη αξία από τα χρήματα του άρχοντος! Η αληθινή αυτή ιστορία μας θυμίζει βέβαια την φτωχή χήρα του Ευαγγελίου, που κατά τον λόγο του Κυρίου «έβαλε πλείων πάντων», περισσότερα απ’ όλους, αν και έδωσε μόνον δύο λεπτά, διότι αυτά ήταν όλα όσα είχε!

Αγαπητέ αναγνώστη!

Η αρετή της ελεημοσύνης δεν εξαρτάται από τα πολλά χρήματα. Ο Κύριος που μακαρίζει τους ελεήμονες, ομιλεί προς όλους. Είναι ως να λέγει: «Γίνεσθε ελεήμονες», όπως αλλού λέγει: «Γίνεσθε οικτίρμονες». Ο Θεός θέλει να είμαστε εύσπλαχνοι, συμπαθείς, ευαίσθητοι στην ανάγκη ή στην θλίψη του πλησίον. …

Ακούστε το θαυμάσιο αυτό βιβλίο, όπως αυτό ηχογραφήθηκε για την δανειστική βιβλιοθήκη των ηχογραφημένων βιβλίων του συλλόγου μας, σε απόδοση – ανάγνωση της Πηνελόπης Ζησιμοπούλου. Τεχνική επιμέλεια Μιχαήλ Χαντάς.

Ο Ελεήμων Επίσκοπος. Αγιος Ιωάννης Πατριάρχης Αλεξανδρείας – Σίμωνος Μοναχού του Αγιορείτου.rar

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ακουστικά βιβλία (Βιβλία ακροάσεως) – Audiobooks, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.