Κυριακή ΙΑ. Λουκά ή των Αγ. Προπατόρων: Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ.

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

(Λουκ. ιδ 16-24)

Είπεν ο Κυριος την ­παραβολήν ταυτην• άνθρωπός τις εποίησε δειπνον μέγα και εκάλεσε πολ­λούς• και απέστειλε τον δουλον αυτού τη ώρα του δείπνου ειπείν τοις κεκλημενοις• έρχεσθε, ότι ήδη έτοιμά εστι παντα. και ήρξαντο από μιας παραιτείσθαι πάντες. ο πρώτος είπεν αυτώ• αγρον ηγόρασα, και έχω ανάγκην εξελθείν και ιδείν αυτόν• ερω­τω σε, έχε με παρητημένον. και έτερος είπε• ζεύγη βοών ηγόρασα πεντε, και πορευ­­ομαι δοκιμάσαι αυτά• ερωτώ σε, έχε με παρητημένον. και έτερος είπε• γυναί­κα έγημα, και δια τούτο ου δυναμαι ελθειν.

Και παραγενόμενος ο δουλος εκείνος απήγγειλε τω κυρίω αυτού ταυτα. τότε οργισθείς ο οικοδεσπότης είπε τω δούλω αυτού• έξελθε ταχέως εις τας πλατείας και ρύμας της πολεως, και τους πτωχούς και αναπήρους και χωλούς και τυφλούς εισάγαγε ώδε. και είπεν ο δούλος• κυριε, γέγονεν ως επέταξας, και έτι τόπος εστί. και είπεν ο κύριος προς τον δούλον• έξελθε εις τας οδούς και φραγμούς και ανάγκασον εισελθείν, ίνα γεμισθή ο οικος μου. λέγω γαρ υμίν ότι ουδείς των ανδρών εκείνων των κεκλημένων γεύσεταί μου του δειπνου. πολλοι γαρ εισι κλητοί, ολίγοι δε εκλεκτοί.

Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ

1. Χωρίς καμία αναβολή!

Για μια ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση μας ομιλεί το σημερινό ιερό Ευαγγέλιο. Πρόσκληση σε δείπνο επίσημο και μεγαλοπρεπές, το οποίο συμβολίζει τη Βασιλεία των ουρανών. Κάποιος άνθρωπος, είπε ο Κύριος, «εποίησε δει­πνον με­γα και εκάλεσε πολλούς»• οργάνωσε μεγάλο βραδινό συμπόσιο κι έστειλε προσκλήσεις σε πολλούς γνωστούς του. Όταν λοιπόν έφτασε η ώρα του δείπνου, έστειλε τον δούλο του να ειδοποιήσει τους προσκεκλημένους ότι είναι πλέον όλα έτοιμα, και καλούνται να σπεύσουν να λάβουν τις θέσεις τους.

Ο δούλος δεν έχασε λεπτό. Έτρεξε αμέσως και βρήκε τον καθένα προσωπικά. Καν­εις δεν έπρεπε να χάσει τέτοια ευκαιρία! Αλλά, τι περίεργο πράγμα!… Λες και ήταν συνεννοημένοι, όλοι απέρριψαν την προσ­κληση προβάλλοντας διάφορες προφάσεις. Ο ένας είπε ότι αγόρασε κάποιο χωράφι κι ήταν τάχα ανάγκη να το δει εκείνη την ώρα• άλλος ότι αγόρασε πέντε ζευγάρια βόδια και πήγαινε να τα δοκιμάσει• κι ένας τρίτος απάν­τησε ότι πρόσφατα είχε νυμφευτεί και ήταν αδύνατο να έρθει.

Επέστρεψε λοιπόν ο δούλος και μετέφερε ακριβώς ο,τι του είπαν. Αγανάκτησε ο οικοδεσπότης. Τέτοια αδιαφορία και περιφρόνηση, λοιπόν!…

Άραγε ήταν τόσο επείγουσες όλες αυτές οι εργασίες; Αυτός που αγόρασε το χωράφι, σίγουρα θα το είχε επισκεφθεί πριν το αγοράσει. Δεν μπορούσε να αναβάλει τη νέα επίσκεψή του; Κι η δοκιμή των βοδιών μέσα στη νύχτα θα γινόταν; Δεν μπορούσε ο αγοραστής τους να πάει στο δείπνο και την άλλη μέρα με άνεση να τα δοκιμάσει; Αλλά κι ο έγγαμος γιατί αρνήθηκε τόσο απόλυτα; Μήπως επειδή έκανε οικογένεια, επρόκειτο να σταματήσει κάθε άλλη εργασία ή κοινωνική δραστηριότητα;…

Ας μη στεκόμαστε όμως στις δικαιολογίες εκείνων των ανθρώπων. Ο Κύριος είπε την Παραβολή για να προσέξει ο καθένας από εμάς να μη χάσει την πρόσκληση για το Δείπνο της ουράνιας βασιλείας Του. Διότι τον Θεό συμβολίζει ο οικοδεσπότης εκείνος, και οι προσκεκλημένοι τον καθένα από μας. Στον καθένα μας απευθύνει προσ­κληση ο Θεός. Πρόσκληση μέσα από τη ζωή της Εκκλησίας. Με τη συμμετοχή μας κάθε Κυριακή στη θεία Λειτουργία, με τη μελέτη του θείου λόγου, τα ιερά Μυστήρια και μάλιστα την Εξομολόγηση και τη θεία Κοινωνία. Ακόμη και με τις ποικίλες ευκαιρίες διακονίας και προσφοράς στο συνάνθρωπο. Όλα αυτά είναι κλήσεις του Θεού. Προειδοποιήσεις ότι ο πανάγαθος Θεός περιμένει κι εμάς στο ουράνιο Δείπνο. Μήπως όμως κι εμείς προβάλλουμε διάφορες δικαιολογίες και απορρίπτουμε αυτές τις κλήσεις; Μήπως αναβάλλουμε για αργότερα τη συμμετοχή μας σ’ αυτά; Αλίμονο! Δεν υπάρχει χρόνος για αναβολή! Τώρα είναι η ευκαιρία! Άλλωστε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το μέλλον.

Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει αύριο, ούτε καν την επόμενη στιγμή. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε πάντα στη διάθεσή μας τις ευκαιρίες που έχουμε τώρα. Οι δουλειές και οι δικαιολογίες δεν τελειώνουν ποτέ. Το Δείπνο δεν αναβάλλεται. Απόδειξη το γεγονός ότι και ο κύριος της Παραβολής δεν το ανέβαλε, αλλά αναζήτησε άλλους συνδαιτυμόνες.

2. Η μεγάλη έκπληξη

Έστειλε λοιπόν τον δούλο του να περιδιαβεί την πόλη και ν’ αναζητήσει στις πλατείες και τα στενά σοκάκια τους φτωχούς, τους αναπήρους, και κουτσούς και τυφλούς, και να τους οδηγήσει στο σπίτι. Και πράγματι βρήκε πολλούς. Είδε όμως ο δούλος ότι υπήρχαν ακόμη κενές θέσεις και το είπε στον κύριό του: Κύριε, «έτι τόπος εστί». Τότε ο κύριος έδωσε νέα εντολή:

–Πήγαινε ­έξω από την πόλη, στους δρόμους και στα χωράφια και βρες όσους θέλουν να έρθουν. Ακόμη κι αν διστάζουν, εσύ να τους παροτρύνεις έντονα να έρθουν, «ίνα γε­μισθή ο οίκός μου»• το σπίτι πρέπει να γεμίσει, κι όλοι όσοι το επιθυμούν να γευθούν τα πλούσια αγαθά μου. Όσο για κείνους που κλήθηκαν πρώτοι αλλά απέρριψαν την τιμητική πρόσκληση, σας βεβαιώνω ότι ποτέ δεν θα μπορέσουν να γευθούν το δείπνο μου. Διότι πολλοί είναι οι κλητοί, λίγοι όμως οι εκλεκτοί.

Έτσι το σπίτι γέμισε. Το αξιοσημείωτο ομως είναι με ποιούς γέμισε. Όχι με τους Εβραίους, που τιμητικά είχαν λάβει πρώτοι την πρόσκληση. Αλλά με αυτούς που πριν ήταν ειδωλολάτρες. Με ανθρώπους περιφρονημένους στα μάτια των Εβραίων. Με όλους δηλαδή τους Χριστιανούς. Συνεπώς, κανείς δεν αποκλείεται από το ουράνιο Δει­πνο. Κάθε άνθρωπος, όποιο δρόμο κι αν έχει ακολουθήσει, έχει την ευκαιρία να μετανοήσει. Στο Δείπνο του ουρανού «έτι τόπος εστί».

Από την άλλη μεριά, κανείς δεν μπορεί να επαναπαύεται ότι έχει θέση που του ανήκει δικαιωματικά. Δεν αρκεί να λέμε ότι πιστεύουμε στο Θεό. Το ζητούμενο είναι να ακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη κλήση του Θεού για τη σωτηρία μας. Η κλήση για μετάνοια αφορά σε όλους μας. Κι είναι η μόνη προϋπόθεση για να βρούμε κι εμείς μια θέση στο ουράνιο Δείπνο της Βασιλείας του Θεού.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Ο Σωτήρ.gr: 14 Δεκεμβρίου 2017

Παράβαλε και:
Κυριακή ΙΑ. Λουκά ή των Αγ. Προπατόρων: Η Ευαγγελική Περικοπή της Θ. Λ., ομιλία του Γρηγορίου του Παλαμά, Υμνολογική Εκλογή.
Κυριακή ΚΘ. επιστολών ή των Προπατόρων: Το Αποστολικόν Ανάγνωσμα της Θ. Λ., «Βασιλίσκος και αετός», Λόγος του αειμνήστου Μητροπ. Νικαίας Γεωργίου Παυλίδου.
Κυριακή ΙΑ. Λουκά ή των Αγ. Προπατόρων: Η παραβολή του μεγάλου Δείπνου – Ιερομ. Κοσμά του Δοχειαρίτου.
Κυριακή ΙΑ. Λουκά ή των Αγ. Προπατόρων: Η Παραβολή του Βασιλικού Δείπνου – ηχογραφημένη ομιλία του μακαριστού Αρχιμ. Αθανασίου Μυτιληναίου (mp3).
Κυριακή ΙΑ’ Λουκά, των Προπατόρων: ΚΛΗΤΟΙ ΝΑΙ, ΟΜΩΣ ΕΚΛΕΚΤΟΙ; – Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρου.

Κατηγορίες: Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.