Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης ΚΑΙ εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής – τα Λειτουργικά Αναγνώσματα.

Και αποκριθείς ο αρχιερεύς είπεν Αυτώ: «εξορκίζω σε κατά του Θεού του ζώντος, ίνα ημίν είπης, ει σύ εί ο Χριστός, ο υιός του Θεού.» Λέγει αυτώ ο Ιησούς: «σύ είπας. Πλήν λέγω υμίν, απ’ άρτι όψεσθε τον υιόν του ανθρώπου καθήμενον εκ δεξιών της δυνάμεως και ερχόμενον επι των νεφελών του ουρανού.» Τότε ο αρχιερεύς διέρρηξε τα ιμάτια αυτού λέγων: «ότι εβλασφήμησε. Τί έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων? Ίδε νύν ηκούσατε την βλασφημίαν αυτού. Τί υμίν δοκεί?» Οι δε αποκριθέντες είπον: «ένοχος θανάτου εστί.» Τότε ενέπτυσαν εις το πρόσωπον αυτού και εκολάφισαν αυτόν, οι δε ερράπισαν λέγοντες: «προφήτευσον ημίν Χριστέ, τίς εστιν ο παίσας σε?» Ο δε Πέτρος έξω εκάθητο εν τη αυλή, και προσήλθεν αυτώ μία παιδίσκη λέγουσα: «και σύ ήσθα μετά Ιησού του Γαλιλαίου.» Ο δε ηρνήσατο έμπροσθεν αυτών πάντων λέγων: «ουκ οίδα τί λέγεις.» Εξελθόντα δε αυτόν εις τον πυλώνα, είδεν αυτόν άλλη και λέγει αυτοίς εκεί: «και ούτος ήν μετά Ιησού του Ναζωραίου.» Και πάλιν ηρνήσατο μεθ’ όρκου, ότι ουκ οίδα τον άνθρωπον. Μετά μικρόν δε προσελθόντες οι εστώτες είπον τω Πέτρω: «αληθώς και σύ εξ αυτών εί, και γάρ η λαλιά σου δήλόν σε ποιεί.» Τότε ήρξατο καταναθεματίζειν και ομνύειν, ότι ουκ οίδα τον άνθρωπον, και ευθέως αλέκτωρ εφώνησε. Και εμνήσθη ο Πέτρος του ρήματος Ιησού ειρηκότος αυτώ, ότι πρίν αλέκτορα φωνήσαι τρίς απαρνήση με, και εξελθών έξω έκλαυσε πικρώς.
ΠρωϊΑΣ δε γενομένης, συμβούλιον έλαβον πάντες οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι του λαού κατά του Ιησού, ώστε θανατώσαι αυτόν, και δήσαντες αυτόν, απήγαγον και παρέδωκαν αυτόν Ποντίω Πιλάτω τω ηγεμόνι.
Τότε ιδών Ιούδας ο παραδιδούς αυτόν ότι κατεκρίθη, μεταμεληθείς, απέστρεψε τα τριάκοντα αργύρια τοις αρχιερεύσι και τοις πρεσβυτέροις λέγων: «ήμαρτον παραδούς αίμα αθώον.» Οι δε είπον: «τί προς ημάς? Σύ όψει.» Και ρίψας τα αργύρια εν τω ναώ ανεχώρησε, και απελθών απήγξατο.

Κι ο αρχιερέας του είπε: «Σε εξορκίζω στο όνομα του αληθινού Θεού, να μας πεις αν εσύ είσαι ο Μεσσίας, ο Υιός του Θεού». Του είπε ο Ιησούς: «Είμαι, όπως μόνος σου το είπες. Και σας λεω πως σύντομα θα δείτε τον Υιό του Ανθρώπου να κάθεται στα δεξιά του Θεού και να έρχεται πάνω στα σύννεφα του ουρανού». Διέρρηξε τότε τα ιμάτιά του από αγανάκτηση ο αρχιερέας και είπε: «Αυτό είναι βλασφημία στο Θεό. Τι μας χρειάζονται τώρα πια οι μάρτυρες; Να, τώρα δα ακούσατε τα βλάσφημα λόγια του. Τι απόφαση παίρνετε;» Κι αυτοί αποκρίθηκαν: «Είναι ένοχος και πρέπει να θανατωθεί». Τότε τον έφτυσαν στο πρόσωπο και τον χτύπησαν, ενώ άλλοι του έδιναν ραπίσματα λέγοντας: «Μεσσία σαν προφήτης που είσαι, πες μας ποιος σε χτύπησε;»

Στο μεταξύ, ο Πέτρος καθόταν έξω στην αυλή, όπου τον πλησία¬σε μια δούλη και του είπε: «Ήσουν κι εσύ με τον Ιησού το Γαλιλαίο». 70Αυτός όμως αρνήθηκε μπροστά σε όλους αυτούς λέγοντας: «Δεν ξέρω τι λες». Την ώρα όμως που πήγαινε στην αυλόπορτα, τον είδε μια άλλη δούλη, και τους λεει: «Ήταν κι αυτός εκεί με τον Ιησού το Ναζωραίο». Και πάλι αρνήθηκε, ορκίστηκε μάλιστα: «Δεν τον ξέρω αυτόν τον άνθρωπο». Ύστερα από λίγο πλησίασαν οι παρευρισκόμενοι κι είπαν στον Πέτρο: «Ασφαλώς είσαι κι εσύ απ’ αυτούς. Σε προδίνει ο τρόπος που μιλάς». Τότε άρχισε να ορκίζεται: «Ο Θεός να με τιμωρήσει αν τον ξέρω αυτόν τον άνθρωπο!» Κι αμέσως τότε λάλησε ο πετεινός. Και θυμήθηκε ο Πέτρος τα λόγια του Ιησού που του είχε πει: «Πριν λαλήσει ο πετεινός, θ’ αρνηθείς τρεις φορές πως με ξέρεις», βγήκε τότε έξω και έκλαψε πικρά.

Όταν ξημέρωσε, συνεδρίασαν όλοι οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι του συνεδρίου κι αποφάσισαν να καταδικάσουν σε θάνατο τον Ιησού. Αφού λοιπόν τον έδεσαν, τον πήγαν και τον παρέδωσαν στον Πόντιο Πιλάτο, το Ρωμαίο διοικητή.

Όταν έμαθε ο Ιούδας που τον είχε προδώσει πως καταδικάστηκε ο Ιησούς, μεταμελήθηκε• επέστρεψε τα τριάντα αργύρια στους αρχιερείς και στους πρεσβυτέρους του συνεδρίου και είπε: «Αμάρτησα, γιατί έστειλα στο θάνατο έναν αθώο». Αυτοί όμως του αποκρίθηκαν: «Κι εμάς τι μας νοιάζει; Δικό σου είναι το κρίμα». Ο Ιούδας τότε πέταξε τα αργύρια στο ναό, έφυγε και πήγε και κρεμάστηκε.

Πατήστε εδώ για να «κατεβάσετε» το σύνολο των Λειτουργικών Αναγνωσμάτων των Ημερών αυτών, σε zip μορφή.

Παράβαλε και:
Τη Αγία και Μεγάλη Δευτέρα – τα Λειτουργικά Αναγνώσματα της ημέρας.
Τη Αγία και Μεγάλη Τρίτη – τα Λειτουργικά Αναγνώσματα της ημέρας.
Τη Αγία και Μεγάλη Τετάρτη – τα Λειτουργικά αναγνώσματα της ημέρας.

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.