09 Ιανουαρίου, μνήμη των Οσίων, Πέτρου Επισκ. Σεβαστείας και Ναυκρατίου, αδελφών του Μεγάλου Βασιλείου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τη Θ’ του αυτού Μηνός (Ιανουαρίου), μνήμη των Αγίων αυταδέλφων Πέτρου επισκόπου Σεβαστείας και Ναυκρατίου του Οσίου, αδελφών του Μεγάλου Βασιλείου.

Πέτρος τε Ναυκράτιος δύο φωστήρες,
κόσμον ηύγασαν, πράξει και θεωρία.

Ο Όσιος Πέτρος γεννήθηκε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το 349 μ.Χ. και ήταν αδελφός του Μεγάλου Βασιλείου (βλέπε 1 Ιανουαρίου) και του Γρηγορίου Νύσσης (βλέπε 10 Ιανουαρίου). Καθοδηγήθηκε από την αδελφή του Μακρινά (βλέπε 19 Ιουλίου) στην αυστηρή ασκητική ζωή και έγινε μοναχός και ηγούμενος του Κοινοβίου που ίδρυσε ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος το 370 μ.Χ. τον χειροτόνησε πρεσβύτερο και το 380 μ.Χ. επίσκοπο Σεβαστείας στη Μ. Αρμενία. Έλαβε μέρος στη Β’ Οικουμενική Σύνοδο στη Κωνσταντινούπολη το 381 μ.Χ. (βλέπε 22 Μαΐου).

Ο Όσιος Πέτρος απεβίωσε ειρηνικά το έτος 392 μ.Χ.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει, ότι ο Άγιος Ναυκράτιος ίσως είναι ο αδελφός του Μεγάλου Βασιλείου και Γρηγορίου Νύσσης, που ήταν θαυμάσιος ασκητής. Ψάρευε μάλιστα στις λίμνες και τα ποτάμια ψάρια και κατόπιν τα μοίραζε στους φτωχούς. Το μόνο σίγουρο όμως είναι, ότι απεβίωσε ειρηνικά.

Αλλ’ όμως από τον Συναξαριστή του Μαυρικίου μαθαίνουμε, ότι ο εν λόγω Άγιος ήταν ο Στουδίτης Ναυκράτιος, ο γνωστός μοναχός, που υπήρξε θερμός υποστηρικτής των Ιερών εικόνων, για τις όποιες υπέστη διωγμούς και εξορίες. Κατά την Πατριαρχεία του ιερού Ιγνατίου διετέλεσε (842 μ.Χ.) ηγούμενος της Μονής Στουδίου, όπου και τάφηκε σαν ομολογητής, όταν πέθανε το 847 μ.Χ.

Σημείωση: Κατ’ άλλους, ο Όσιος Ναυκράτιος ο Στουδίτης εορτάζει στις 18 Απριλίου.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Ασματική Ακολουθία εις τιμήν και μνήμην των Οσίων Πέτρου Επισκ. Σεβαστείας και Ναυκρατίου, αδελφών του Μεγάλου Βασιλείου – Ιωάννου Δημητριάδου ΤΟΥ Κατουνακιώτου.rar

Παράβαλε και:
09 Ιανουαρίου, ΄Οσιος Ευστράτιος ο Θαυματουργός «Ο εν Ολύμπω Βιθυνίας και εν τη ομωνύμω Νήσω ασκήσας».

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.