Όσιος Σίμων της Κιεβο-Πετσέρσκαγια Λαύρας, επίσκοπος Βλαντιμίρ και Σουζντάλ – Ιερά Μονή Παρακλήτου Αττικής.

Ο Όσιος Σίμων, επίσκοπος Βλαντιμίρ και Σουζντάλ, με την αγία ζωή και το ποιμαντικό του έργο στερέωσε την άγια ορθόδοξη πίστη ανάμεσα στους Ρώσους.
Ο μακάριος Σίμων, πριν γίνη επίσκοπος, αξιώθηκε να λάβη το μοναχικό σχήμα στη μονή των Σπηλαίων και να μιμηθή τους ασκητικούς αγώνες και τις αρετές των αγίων πατέρων της.
Σαν αρχιερεύς ήταν πραγματικά «ο ποιμήν ο καλός», που έλαμπε με τη θεοφιλή ζωή του, φώτιζε το ποίμνιο με τη διδαχή και το θέρμαινε με την αγάπη του. Δεν άφηνε όμως παράλληλα και τα μοναχικά παλαίσματα, σαν μεγαλόσχημος μοναχός.
Κοπίαζε στο αρχιερατικό του κατάλυμα όπως ακριβώς παλαιότερα στο υπόγειο κελλί του, στην Πετσέρσκαγια.
Κάποτε μάλιστα, την ώρα που προσευχόταν, αξιώθηκε να δη ένα εξαίσιο όραμα: Η Κυρία Θεοτόκος εμφανίστηκε στον ουρανό «εν κροσσωτοίς χρυσοίς περιβεβλημένη πεποικιλμένη», λάμποντας σαν τον ήλιο. Συνοδευόταν από πλήθος ακτινοβόλων αγίων του Θεού. Στα δεξιά και στ’ αριστερά της στέκονταν οι όσιοι Αντώνιος και Θεοδόσιος.
Ο μακάριος Σίμων, θέλοντας να δώση στο ποίμνιο του ζωντανά παραδείγματα αγιότητος, καταπιάστηκε και με τη συγγραφή των βίων των σπηλαιωτών όσιων, όπως είχε κάνει παλαιότερα ο ιερός Νέστωρ.
Στην αρχιερατική καθέδρα του Βλαντιμίρ έμεινε δώδεκα χρόνια. Κατόπιν ειρηνικά αναχώρησε για τον ουρανό, όπου η ψυχή του συναντήθηκε με τον Αρχιποίμενα και Σωτήρα Χριστό.
Το τίμιο σώμα του ενταφιάστηκε, σύμφωνα με έγγραφη επιθυμία του, στο σπήλαιο της Λαύρας. Εκεί παραμένει μέχρι σήμερα άφθορο και δοξασμένο.

Από το βιβλίο: «Πατερικόν των σπηλαίων του Κιέβου.»
Διηγήσεις από τη ζωή και τα κατορθώματα των οσίων πατέρων της Κιεβο-Πετσέρσκαγια Λαύρας.
Έκδοση δέκατη
Ιερά Μονή Παρακλήτου Ωρωπός Αττικής, 2009

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.