Ομιλία γιά την ελεημοσύνη – Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτσ.

«Μη απόσχη ευ ποιείν ενδεή, ήνικα αν
έχη η χείρ σου βοηθείν»
(Παροιμίαι Σολομώντος Γ, 27)

Αφού ο Κύριος δεν αρνιέται ούτε σε Σένα αυτό που εσύ έχεις ανάγκη, μην αρνιέσαι αυτό που έχει ανάγκη ο άνθρωπος που ο Κύριος σού έστειλε στο δρόμο σου, για να δοκιμάσει την καρδιά σου. Αν κάποια φορά στη ζωή σου ένας φτωχός άνθρωπος, σου απλώσει το χέρι για να τον βοηθήσεις, μην του αρνηθείς δώσε του. Θυμήσου, πόσα χρόνια συνολικά στη ζωή σου, πόσες ώρες σε μία μέρα, πόσα λεπτά σε μία ώρα, -κάθε λεπτό τόσες και τόσες χιλιάδες μέρες- απλώνεις τα χέρια σου προς τον Κύριο ζητάς και ο Κύριος σού δίνει και δεν σου αρνιέται. Θυμήσου την ελεημοσύνη Θεού, και η δική σου ασπλαχνία θα σε καίει σαν αναμμένο κάρβουνο, δεν θα σε αφήνει ήσυχο μέχρι να μετανιώσεις και να μαλακώσει η καρδιά σου. Μη πεις ποτέ: βαριέμαι αυτούς τους ζητιάνους! Τόσα εκατομμύρια ανθρώπων ζουν στην γη, και όλοι τους είναι ζητιάνοι του Κυρίου. Αυτοκράτορες, άνθρωποι που δουλεύουν για το μεροκάματο, πλούσιοι, υπηρέτες- όλοι είναι ζητιάνοι του Κυρίου- και ο Κύριος ποτέ δεν λέει: βαριέμαι αυτούς τους ζητιάνους!
Άνθρωπε, δόξασε και ευχαρίστησε τον Θεό, που ζητάει και από σένα κάποιος κάτι καλό, είτε υλικό, είτε πνευματικό!
Γιατί αυτό σημαίνει, ότι εσύ είσαι ο άνθρωπος της εμπιστοσύνης του Θεού. Αυτό σημαίνει ότι ο Θεός σου εμπιστεύτηκε κάποιο δικό του καλό, επειδή όλα τα καλά προέρχονται από τον Θεό. Απέδειξε λοιπόν ότι είσαι άξιος αυτής της εμπιστοσύνης: δείξε ότι είσαι πιστός με λίγα, για να σου δοθούν περισσότερα.

Κύριε, Πανάγαθε, μαλάκωσε την καρδιά μας και φώτισε το νου μας, για να είμαστε ελεήμονες και φιλάνθρωποι με την περιουσία που μας εμπιστεύθηκες.

Εσύ που είσαι Παντελεήμων! Δόξα σε Σένα και αιώνιο ευχαριστώ. Αμήν.

Από το βιβλίο του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτσ: «ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ». Τόμος Β’
Εκδόσις Ορθόδοξος Κυψέλη: Δεκέμβριος 2014.

Η/Υ επιμέλεια Αικατερίνας Κατσούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.