Για τις επαπειλούμενες συμφορές των ημερών μας .. – Ιωάννου Τρίτου.

Όπως σε κάθε κρίσιμη ιστορική περίοδο, έτσι και στις ημέρες μας, διακινούνται διάφορες φήμες για επικείμενα δεινά, φυσικές ή τεχνικές καταστροφές, πολέμους, σεισμούς κ.τ.λ.π.

Οι περισσότεροι από εμάς λοιπόν, θα έχουμε ίσως ακούσει για προαναγγελίες επικειμένων μεγάλων σεισμών, πολέμων και πίνας, οι οποίες, προγνώσεις μάλιστα, αποδίδονται σε χαρισματούχους γέροντες των ημερών μας! Ας δοξάσουμε το Θεό μας γιατί στο χώρο της Εκκλησίας Του δεν εξέλιπαν αυτοί οι χαρισματούχοι άνθρωποι, οι οποίοι, σαν άλλα ξυπνητήρια, προσπαθούν να μας αποσπάσουν από το λήθαργο της καθημερινότητος και της αμαρτίας μας!

Παράλληλα όμως, δεν μας επιτρέπεται να αποδεχόμαστε άκριτα τις όποιες προρρήσεις διακινούνται από ευσεβείς και μη, διότι «πολλοί ψευδόχριστοι εισεληλύθασιν εις τον κόσμον» (Ματθ. ΚΔ:23-24), με σκοπό «του αποσπάν τους μαθητάς οπίσω αυτών». Όταν τα κίνητρα όλων αυτών είναι εφήμερα, συνήθως οι «προφητείες» τους διαψεύδονται, ενώ, ηθελημένα ή άθελα, δημιουργούν ζημιά στο Ποίμνιο του Χριστού!

Γι’ αυτό: Πρώτον, ας ακούσουμε προσεκτικά «τι το Πνεύμα λέγει ταις εκκλησίαις»: «δοκιμάζετε τὰ πνεύματα εἰ ἐκ τοῦ Θεοῦ ἐστιν» (Α΄Ιωαν.4,1). Που θα πει: ας μην αποδεχόμαστε άκριτα την οποιαδήποτε διακινούμενη πληροφορία, αλλά ας την αναφέρουμε στον Πατέρα μας, τον Κύριον μας Ιησού Χριστό, ζητώντας Του με όποιο τρόπο Εκείνος κρίνει, να μας «πληροφορήσει» για το ορθόν ή το λανθασμένο της πληροφορίας αυτής. Συνεργοί στον αγώνα μας αυτόν, ας είναι και οι πνευματικοί πατέρες – εξομολόγοι μας, οι οποίοι έχουν την ευθύνη και το Χάρισμα να εκφράζουν το φρόνημα της Εκκλησίας στη ζωή του καθενός μας.

Δεύτερον. Ας αγωνιστούμε να ζούμε με διαρκή μετάνοια! Οσο εύκολα λέγεται αυτό, τόσο επίπονο είναι! Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, καθημερινά, στο σπίτι, στο δρόμο, στην εργασία μας, παντού τέλοσ-πάντων, να ζητούμε από τον Φιλάνθρωπο Χριστό μας να παραβλέψει τις αμαρτίες μας, γνωστές και άγνωστες σε ‘μας, και να είναι ίλεως, και τώρα που βρισκόμαστε στον φθαρτό αυτό κόσμο, και τότε, που θα βρεθούμε ενώπιον Του, στο Κριτήριο Του.

Ο Θεός μας είναι τόσο εύσπλαχνος, που όσες κιαν είναι οι αμαρτίες μας, θα τις παραβλέψει για χάρη της αμαρτωλής ψυχής που με συντριβή και ταπείνωση των ικετεύει! Έτσι, λίγο η ταπεινή προσπάθειά μας, και περισσότερο η άμμετρη ευσπλαχνία του Κυρίου μας, θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις όποιες επαπειλούμενες συμφορές – καταστροφές, ενώ θα μας ετοιμάζει συνεχώς για το μεγάλο ταξίδι μας προς τον Παράδεισο του Κυρίου.

Κατηγορίες: Γενικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.