Του Οσίου πατρός ημών Γρηγορίου του Παλαμά – ομιλία ΙΕ΄ – εις την Κυριακήν των Βαϊων.

ΟΜΙΛΙΑ ΙΕ΄
ΕΚΦΩΝΗΘΕΙΣΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

«Καιρώ δεκτώ επήκουσά σου, και εν ημέρα σωτηρίας εβοήθησά σοι», δια του Ησαΐου είπεν ο Θεός. Καλόν ουν σήμερον το αποστολικόν εκείνο προς την υμετέραν αγάπην ειπείν : «ιδού καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού ημέρα σωτηρίας ˙ αποθώμεθα ουν τα έργα του σκότους και εργαζώμεθα τα έργα του φωτός, ως εν ημέρα ευσχημόνως περιπατήσωμεν». Εγγίζει γαρ η των σωτηρίων του Χριστού παθημάτων ανάμνησις και το καινόν και μέγα και πνευματικόν Πάσχα, το της απαθείας βραβείον, το του μέλλοντος αιώνος προοίμιον. Και προκηρύττει τούτο Λάζαρος εκ των άδου κευθμώνων επανελθών και φωνή και προστάγματι μόνω Θεού, του ζωής έχοντος και θανάτου την εξουσίαν, τετραήμερος εκ νεκρών αναστάς, και προανυμνούσι παίδες και λαός άκακος, επιπνοία του θείου Πνεύματος, τον εκ θανάτου λυτρούμενον, τον εξ άδου ψυχάς ανάγοντα, τον ψυχή και σώματι ζωήν αΐδιον χαριζόμενον.
Ει τις ουν εθέλει ζωήν αγαπάν ημέρας ιδείν αγαθάς, παυσάτω την γλώσσαν αυτού από κακού και χείλη αυτού του μη λαλήσαι δόλον ˙ εκκλινάτω από κακού και ποιησάτω το αγαθόν. Κακόν ουν γαστριμαργία και μέθη και ασωτία ˙ κακόν φιλαργυρία, πλεονεξία και αδικία ˙ κακόν κενοδοξία, θρασύτης και υπερηφανία. Εκκλινάτω ουν πας από των τοιούτων κακών και εργαζέσθω τα αγαθά. Τίνα ταύτα; Την εγκράτειαν, την νηστείαν, την σωφροσύνην, την δικαιοσύνην, την ελεημοσύνην, την μακροθυμίαν, την αγάπην, την ταπείνωσιν, ίνα μεταλάβωμεν αξίως του τυθέντος υπέρ ημών αμνού του Θεού και λάβωμεν εντεύθεν τον αρραβώνα της αφθαρσίας και φυλάξωμεν παρ΄εαυτοίς εις πληροφορίαν της εν ουρανοίς ημίν επηγγελμένης κληρονομίας. . . . .

«Σε καιρό ευνοίας σε επήκουσα και σε ημέρα σωτηρίας σ΄εβοήθησα», είπε ο Θεός δια του Ησαΐα. Καλό λοιπόν είναι να ειπώ σήμερα το αποστολικό εκείνο προς την αγάπη σας ˙ «ιδού καιρός ευνοίας, ιδού ημέρα σωτηρίας. Ας απορρίψωμε λοιπόν τα έργα του σκότους και ας εκτελέσωμε τα έργα του φωτός, ας περιπατήσωμεν με σεμνότητα, σαν σε ημέρα». Διότι προσεγγίζει η ανάμνησις των σωτηριωδών παθημάτων του Χριστού και το νέο και μέγα και πνευματικό Πάσχα, το βραβείο της απαθείας, το προοίμιο του μέλλοντος αιώνος. Και το προκηρύσσει ο Λάζαρος που επανήλθε από τα βάραθρα του άδη, αφού αναστήθηκε από τους νεκρούς την Τετάρτη ημέρα, με μόνο τον λόγο και το πρόσταγμα του Θεού, που έχει την εξουσία ζωής και θανάτου, και προανυμνούν παιδιά και πλήθη λαού άκακα, με την έμπνευση του θείου Πνεύματος, αυτόν που λυτρώνει από τον θάνατο, που ανεβάζει τις ψυχές από τον άδη, που χαρίζει αΐδια ζωή στην ψυχή και το σώμα.
Αν λοιπόν κανείς θέλη ν’ αγαπά τη ζωή, να ιδή αγαθές ημέρες, ας φυλάττη την γλώσσα του από κακό και τα χείλη του ας μη προφέρουν δόλο ˙ ας εκκλίνη από το κακό και ας πράττη το αγαθό. Κακό λοιπόν είναι η γαστριμαργία, η μέθη και η ασωτία ˙ κακό είναι η φιλαργυρία, η πλεονεξία και η αδικία ˙ κακό είναι η κενοδοξία, η θρασύτης και η υπερηφάνεια. Ας αποφύγη λοιπόν ο καθένας τέτοια κακά και ας επιτελή τα αγαθά. Ποια είναι αυτά; Η εγκράτεια, η νηστεία, η σωφροσύνη, η δικαιοσύνη, η ελεημοσύνη, η μακροθυμία, η αγάπη, η ταπείνωσις. Ας επιτελούμε λοιπόν αυτά, για να μεταλάβωμε αξίως του θυσιασθέντος για χάρι μας αμνού του Θεού και ας λάβωμε από αυτόν τον αρραβώνα της αφθαρσίας για να τον φυλάξωμε κοντά μας σε επιβεβαίωσι της υπεσχημένης προς εμάς κληρονομίας στους ουρανούς. . . .

Πατήστε εδώ για να «κατεβάσετε» την θαυμασία αυτή ομιλία, και στις δύο της εκδοχές, σε rar μορφή.

Παράβαλε και:
Κυριακή των Βαϊων – η Ευαγγελική περικοπή της Θ. Λ., ομιλία του Αγίου Ευλογίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, εις την Κυριακήν των Βαϊων και εις τον πώλον.
Κυριακή των Βαϊων – το Αποστολικόν Ανάγνωσμα της Θ. Λ., διαβάτη στάσου, λόγος του αειμνήστου Μητροπ. Νικαίας Γεωργίου Παυλίδου.
Κυριακή των Βαϊων – Οι ζητωκραυγές, Υμνολογική εκλογή.
Αγίου Ρωμανού του μελωδού – Κοντάκιον εις τα Βαϊα.
Κυριακή των Βαϊων – τα Λειτουργικά Αναγνώσματα της εορτής.
Λόγος εις την Κυριακήν των Βαίων – Αγ. Λουκά Αρχιεπ. Κριμαίας.
Η ΗΡΩΗΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ «Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι» «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ.»

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.