08 Σεπτεμβρίου, Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου της Κολοκυνθούς: Ιστορικό, Παρακλητικός Κανών.

Πώς οι κηπουροί των Σεπολίων μεγάλωσαν την εκκλησία το 1839 και πώς έγινε η ανοικοδόμηση εκ θεμελίων το 1854

Πλούσια η ιστορία της Παναγίας της Κολοκυνθούς, όπως και της οικογένειας Κολοκύνθη, που χάρισε το όνομά της στην εκκλησία και στην περιοχή. Στους κηπουρικούς συνοικισμούς οι οποίοι ξεκινούσαν από τον Άγιο Μελέτιο και έφταναν μέχρι τα Πατήσια και τα Κάτω Λιόσια, αλλά και μέχρι την πεδιάδα του Αιγάλεω και την Ιερά Οδό.

Κατά την αρχαιότητα οι περιοχές Κολοκυνθούς και Σεπολίων είχαν τον χαρακτήρα που διατήρησαν μέχρι ολόκληρο σχεδόν τον 19ο αιώνα, ενώ είναι βεβαιωμένο πως η κοίτη του Κηφισού υπέστη μεταλλαγές και προσχώσεις. Μερικά αρχαία πηγάδια σώζονται στην περιφέρεια, όπως σώζονταν και οι σκολιοί δρόμοι ανάμεσα στους μεγάλους χλοερούς κήπους. Εκεί ανεγέρθηκαν χριστιανικές εκκλησίες, ενώ σημείο ιστορικής αναφοράς αποτελεί η γέφυρα της Κολοκυνθούς που ήταν στη συμβολή των σημερινών λεωφόρων Κηφισού και Λένορμαν [1].

Εκεί βρίσκεται η Κοίμηση της Θεοτόκου, η Παναγία Κολοκυνθού, η οποία ανήκε στη γνωστή από τον 17ο αιώνα οικογένεια των Αθηνών Κολοκύνθη και υπαγόταν στη Μονή των Αγίων Αναργύρων Αθηνών, η οποία ήταν επίσης ιδιοκτησία της ίδιας οικογένειας. Πάντως, ακόμη και στα πρώτα χρόνια του Όθωνα, σωζόταν στην περιοχή η «Μονή της Κολοκυθούς»! [2] …

Διαβάστε εδώ το:
Όταν οι Αθηναίοι «γιόρταζαν» την Παναγία Κολοκυνθού – Ελευθερίου Γ. Σκιαδά

Παρακλητικός Κανών εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον την Κολοκυνθούν – Μητροπ. Εδέσσης Ιωήλ.

Κατηγορίες: Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.