Ο Μακαριστός Αρχιμ. Αθανάσιος Χαμακιώτης παραμυθών τους ολιγοψύχους – Μητροπ. Αργολίδος Νεκταρίου Αμτωμοπούλου.

Ανάμεσα στα πνευματικά παιδιά του π. Αθανασίου συγκαταλέγονταν και μερικοί γιατροί, που επηρεασμένοι από το φιλάνθρωπο πνεύμα του γέροντα, εργάζονταν με πιστότητα στο λειτούργημά τους και έδειχναν ιδιαίτερη ανθρωπιά και ευαισθησία στους αρρώστους. Ανάμεσά τους ξεχώριζε ο Χαρίλαος Χαροκόπος, ο οποίος υπηρετούσε στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Οι ασθενείς του είχαν να λένε για την καλοσύνη του. Ανάμεσα στους ασθενείς ήταν και ο κ. Γ. από την Κρήτη, έγγαμος και πατέρας δυο παιδιών. Είχε προσβληθεί από φυματίωση. Με τη βοήθεια του Χαροκόπου θεραπεύτηκε και επέστρεψε στην πατρίδα του. Μετά από λίγο η αρρώστια υποτροπίασε, κάτι που είχε σοβαρό αντίκτυπο στην οικογένειά του. Από το φόβο μετάδοσης της ασθένειας στα άλλα μέλη της οικογένειας έγινε ανεπιθύμητος και ο ίδιος κυριεύθηκε από την απόγνωση. Αποφάσισε να θέσει τέρμα στη ζωή του, παίρνοντας φυτοφάρμακα. Καθώς πήγαινε σ’ ένα μέρος κοντά σε μια ελιά με τα φυτοφάρμακα στο χέρι, βλέπει από μακριά τον ταχυδρόμο, ο οποίος του φώναζε για να του δώσει κάποιο γράμμα. Πήρε το γράμμα, και είδε ότι προερχόταν από το γιατρό. Το άνοιξε και διάβασε έκπληκτος: «Αν έχεις κανένα πρόβλημα πάρε το πρώτο καράβι και έλα στην Αθήνα, εγώ θα κατέβω στον Πειραιά να σε περιμένω». Μέσα στο γράμμα ο γιατρός είχε βάλει και τα χρήματα για τα έξοδα!
Με την ευλογημένη αυτή ενέργεια του πιστού γιατρού, ο άνθρωπος σώθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Ξεκίνησε για τον Πειραιά. Ο γιατρός τον περίμενε, τον δέχθηκε με πολλή αγάπη, τον ασπάστηκε και τον μετέφερε με το αυτοκίνητό του στο νοσοκομείο. Η θεραπεία κράτησε σχεδόν δύο χρόνια. Ο π. Αθανάσιος ήταν ενήμερος. Μετά την αποθεραπεία του, ανέλαβε ο ίδιος την προστασία του ανθρώπου αυτού. Τον προσέλαβε νεωκόρο της Νερατζιώτισσας, του παραχώρησε το μικρό σπιτάκι δίπλα στην εκκλησία και τον προέτρεψε να φέρει και την οικογένειά του. Ο γέροντας έγινε ο προστάτης της οικογένειας και την βοήθησε ποικιλότροπα. Το ένα μάλιστα από τα παιδιά σήμερα είναι κληρικός και διακονεί στην πατρίδα του.

Από το βιβλίο: Ιερομόναχος Αθανάσιος Χαμακιώτης, 1891-1967. Του Αρχιμ. (και νυν Μητροπ. Αργολίδος) Νεκταρίου Αντωνοπούλου.
Εκδόσεις, Ακρίτας. Αθήναι 1998.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.