Παναγία Σουμελά: Το σύμβολο της ποντιακής ψυχής! (video).

Μια ιστορία, μια παράδοση και ένας θρύλος αγκαλιάζουν το σύμβολο του Πόντου, την Παναγία Σουμελά.

Ο Άγιος Νεόφυτος ο Καυσοκαλυβίτης μας πληροφορεί, ότι ο Ευαγγελιστής Λουκάς χάραξε τη μορφή της Παναγίας μας πάνω σε ξύλο. Την εικόνα της Σουμελά, έφερε στην Αθήνα, κατά την παράδοση, μετά την κοίμηση του Ευαγγελιστού Λουκά, ο μαθητής του Άγιος Ανανίας, και την τοποθέτησε σε περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Για αυτό το λόγο, αρχικά είχε ονομαστεί ως η Παναγία η Αθηνιώτισσα, όντας πια στην ακρόπολη. Η κυρία του κόσμου όμως ευδόκησε να στρέψει αλλού το σπλαγχνικό της βλέμμα.

Στο τέλος του 4-ου αιώνος «πέταξε» στο όρος του Μελά, στον πόντο, και δέχθηκε να υπηρετεί τις πικοίλες ανάγκες των εκεί κατατρεγμένων παιδιών της! Από τότε έγινε η Κυρά του Πόντου! Πρώτοι έσπευσαν κοντά της οι φλογεροί της ακόλουθοι. Οι Άγιοι Σωφρόνιος, Βαρνάβας και Χριστοφόρος έκτισαν το περίφημο μοναστήρι της!

Για πόσες προσευχές, πόσα παλαίσματα εναντίου του μισόκαλου, πόσα δάκρυα και νηστείες θα έχουν να πουν οι πνευματικές αυτές κονίστρες! Και η κυρία του κόσμου πάντα μαζί τους! Να φροντίζει τις ψυχές, το μοναστήρι της μα κι όσους την αγαπούν! Τι ζήτησαν απ’ αυτήν οι καρτερόψυχοι Ρωμιοί και δεν το έλαβαν; Νικήθηκαν επανειλημμένως οι βάρβαροι επίβουλη της ζωής και της ελευθερίας τους!

Το δάκρυ τους πάμπολλες φορές μετατράπηκε σε χαρά και ευχαριστήρια άσματα! Θαυματουργικά ανέβλυσε νερό, ανεβρέθηκε τροφή, διώχθηκαν ανίατες αρρώστιες, εξοικονομήθηκαν τα απαραίτητα για να ζήσουν οι αναγκεμένοι της ζωής!

Για όλα φρόντιζε η Παρθένος, έστω κι αν τα παιδιά της την ξεχνούσαν κάποτε-κάποτε! Εκείνη παραμένει ανίκητη φρουρός, ανύσταχτη πρεσβευτής προς τον Υιό και Θεό της υπέρ αυτών, μα και δίκαιη παιδαγωγός των παιδικών σφαλμάτων των αμετανόητων πιστών! Πάντα όμως υπενθυμίζει σε όλους την ανάγκη της σωτήριας ομολογίας και της έμπρακτης αποδοχής της αγάπης προς τον Σωτήρα του κόσμου! Ακόμη κι όταν ο Ποντιακός Ελληνισμός βρέθηκε εξόριστος στα πέρατα του κόσμου, κι αυτή, η σπλαγχνική μάνα του, πείρε το δρόμο της προσφυγιάς μαζί τους! Τώρα πια, σκεπάζει και ευλογεί όλα της τα παιδιά, σκλαβωμένα και μη! Είτε ατενίζουν στο όρος του Μελά, είτε στο Βέρμιο, είτε την αναζητούν από τα πέρατα της γης! Με ποιο αντάξιό της τρόπο λοιπόν, να της ανταποδώσουμε τις αμέτρητες ευεργεσίες;

Σουμελά!!! Τα ομορφότερα πλάνα με Drone!!!! – YouTube

Κατηγορίες: Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.