«Ανδρική θεουργία», ή Θεοπλαστία – Αγίου Μαξίμου του ομολογητού.

Ανδρικής: Ανδρική θεουργία η Χριστού ενανθρώπησις, καθ’ ην Θεός ων εν σαρκί τα θεία ειργάζετο. Σκόπει δε, πώς, ειπών ενταύθα τον Ιησούν ¨ανδρικήν θεουργίαν¨, και δια μεν του λέγειν ¨ανδρικήν¨ δηλών, ότι τέλειος άνθρωπος γέγονε, δια δε του ¨θεουργίαν¨, ότι, Θεός και εστί άνθρωπος, ο αυτός τας θεοσημείας εργασάμενος, μετά βραχύ λέγει, ότι αμετάβλητος˙ έμεινε γαρ και ο ην αεί.

Κακείνο δε πάλιν όρα, πώς φησίν εν τη αγία Θεοτόκω Μαρία γενέσθαι της αρρήτου θεοπλαστίας το θεαρχικόν μυστήριον. Θεοπλαστίαν δε λέγει, δηλών ότι ο Θεός επλάσθη, καθ’ ο γέγονεν άνθρωπος, ως το ειρημένον, «ο Λόγος σαρξ εγένετο». Θεαρχικόν δε, ότι του Θεού του αιτίου και αρχής όντος των λεγομένων θεών, αγγέλων τε και δικαίων ανθρώπων, το μυστήριον της ενανθρωπήσεως ην, ον Θεόν Ιησούν προωνόμασε. …

Νεοελληνική απόδοσις.

Ανδρικής: Ανδρική θεουργία είναι η ενανθρώπησις του Χριστού, κατά την οποία, αν και ήταν Θεός, πραγματοποιούσε τις θείες ενέργειες ενσαρκωμένος. Και πρόσεξε πως, ενώ εδώ κάλεσε τον Ιησού ¨ανδρική θεουργία¨, δηλώνοντας με το «ανδρική¨ ότι έγινε τέλειος άνθρωπος και με το «θεουργία» ότι είναι θεός και άνθρωπος, πραγματοποιώντας ο ίδιος τα θεϊκά θαύματα, μετά από λίγο λέει ότι είναι αμετάβλητος έμεινε, δηλαδή, ό,τι ήταν πάντοτε.

Κοίταξε πάλι και εκείνο˙ πως λέει, ότι έγινε στην αγία Θεοτόκο Μαρία το θεαρχικό μυστήριο της άρρητης θεοπλαστίας. Θεοπλαστία λέει, έγινε σάρκα¨ (Ιω. 1, 14). Μυστήριο θεαρχικό λέει, διότι πρόκειται για το μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Θεού, που είναι το αίτιο και η αρχή των λεγόμενων θεών, αγγέλων και δικαίων ανθρώπων, που τον ωνόμασε ο θείος Διονύσιος πιο πριν Θεό Ιησού. …

Αγίου Μαξίμου του ομολογητού: Μαξιμιανόν Ταμείον. Οικονομία Ένσαρκος.

(Σχόλια του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού εις το περί Ουρανίου Ιεραρχίας έργο του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Κεφ. Δ’, ΕΠΕ 14Ε, 239. PG 4, 57).

Η/Υ επιμέλεια: Ελένης Χρήστου, Σοφίας Μερκούρη.

Παράβαλε και:
Οικονομία Ένσαρκος – Αγίου Μαξίμου του ομολογητού.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.