Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής, ο εκ Γεωργίας: Η διδασκαλία του για την οικογένεια – ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ.

Κατά τον π. Γαβριήλ η οικογένεια είναι ιερή, γιατί σε αυτήν πρέπει να μεγαλώνουν αγωνιζόμενες ψυχές που θα δοξάζουν και θα υπηρετούν τον Κύριο. Κάθε κουβέντα που μπορεί να επιφέρει ρήξη στην οικογένεια ο Γέροντας τη θεωρούσε παραβίαση της ιερότητάς της. κάποτε τον ρώτησε μια νέα γυναίκα:

-Ο άντρας μου πρέπει να πάει στην Ολλανδία για δουλειά. Κι εγώ δεν θέλω! Τί να κάνω;
-Είναι καλό που δεν το θέλεις, αλλά όπου θα πάει ο άντρας σου πρέπει να πας κι εσύ. Αν διαλυθεί η οικογένεια, αυτή θα είναι η πιο μεγάλη δυστυχία, της απάντησε ο π. Γαβριήλ.
Εκείνη υπάκουσε στον Γέροντα και όταν μερικά χρόνια αργότερα ήρθε να τον ξαναδεί τον ευγνωμονούσε, επειδή εξαιτίας του στέριωσε η οικογένειά της. Επιπλέον, μας αποκάλυψε ότι είχε μια φωτογραφία του π. Γαβριήλ πάντα μαζί της, η οποία όποτε τσαλακωνόταν τους προειδοποιούσε για τις επερχόμενες δοκιμασίες, ενώ όταν η δυσκολία περνούσε, η φωτογραφία πάλι γινόταν λεία.

Μια φορά παραπονέθηκα στον π. Γαβριήλ:
-Τί να κάνω; Η γυναίκα μου δεν με ακούει!
-Δεν πειράζει! Σχεδόν σ’ όλες τις οικογένειες γίνεται αυτό. Το κυριότερο είναι η αγάπη. Αν έχετε αγάπη, θα καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον και θα υπακούει.

Πολύ συχνά έκαναν στον Γέροντα την ερώτηση:
-Μπορούν οι γονείς να ελπίζουν ότι ο ελεήμων και αγαθός Κύριος θα ενώσει όσους, εξαιτίας κάποιας αμαρτίας, έχουν χωριστεί από τα παιδιά τους;
-Αν το παιδί σας μεταμορφωθεί σε φίδι και αρχίσει να σας δαγκώνει, δεν θα προσπαθήσετε να το διώξετε; Εδώ όμως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Παρ’ όλα αυτά, οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να πάψουν να προσεύχονται για τα παιδιά τους.

Για τον π. Γαβριήλ η φροντίδα για την οικογένεια και τα μέλη της είχε μεγάλη σημασία. Έλεγε:
-Αν κάποιο μέλος της οικογένειας είναι άρρωστο και το φροντίζει ο συγγενής του, τί νόημα έχει να πάει στη Θεία Λειτουργία;

Κάποια στιγμή παρακάλεσα τον Γέροντα να προσευχηθεί για μια κυρία η οποία ήταν άρρωστη και ταλαιπωρούνταν πολύ. Δεν του είπα περισσότερο. Ο π. Γαβριήλ κατάλαβε ότι αυτή η γυναίκα ήταν άπιστη και μου είπε:
-Εκείνη δεν θέλει να καταλάβει. Πώς να τη βοηθήσω λοιπόν; Όμως, με τις προσευχές των παιδιών τους μπορεί να σωθούν τέτοιοι γονείς.
Και πράγματι με τις προσευχές του π. Γαβριήλ το παιδί της γυναίκας αυτής έγινε πιστός και άρχισε να συμμετέχει στα μυστήρια της Εκκλησίας!

Μια νέα γυναίκα, η οποία για πολύ καιρό δεν μπορούσε να κάνει παιδί, και οι γιατροί της απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αποκτήσει, πήγε να συμβουλευτεί τον π. Γαβριήλ. Της είπε με πολλή αυστηρότητα:
-Μέχρι που να τελέσετε θρησκευτικό γάμο, να μην ξαναέρθετε εδώ. Ελάτε ξανά μετά το γάμο.
-Πράγματι, μόλις το ζευγάρι παντρεύτηκε ορθόδοξα, πολύ γρήγορα απέκτησε και παιδί.

Για τον π. Γαβριήλ υπήρχαν μόνο δύο δρόμοι για τον άνθρωπο: η οικογένεια και ο μοναχισμός. Και τους δύο τους ενώνει η μεγάλη πίστη. Συχνά έλεγε ότι η οικογένεια είναι μικρή εκκλησία.
Άλλη φορά, όταν τον ρώτησαν μήπως είναι αμαρτία ν’ αποκτήσει κανείς οικογένεια και ύστερα να γίνει μοναχός, ο π. Γαβριήλ αποκρίθηκε:
-Λίγοι ήταν οι επίσκοποι που είχαν οικογένειες και μετά εκάρησαν μοναχοί; Σκοπός είναι να σωθείς, και στην οικογένεια και στο μοναστήρι.

Μια γυναίκα, η οποία έζησε μια προσωπική τραγωδία, βρισκόταν επί ένα χρόνο στο Σαμτάβρο και ετοιμαζόταν να γίνει καλόγρια, αλλά εξαιτίας μιας βαριάς ασθένειας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη μονή. Στενοχωρήθηκε πολύ που εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα, κι όταν έφτασε η ώρα να φύγει, πήγε πολύ θλιμμένη να χαιρετήσει τον π. Γαβριήλ. Εκείνος την καθησύχασε με το συνηθισμένο του χιούμορ:
-Μη φοβάσαι. Και πουλώντας παγωτά στο πάρκο μπορείς να σωθείς!
Ύστερα, με ύφος σοβαρό, πήρε ένα μικρό πετραδάκι και το πέταξε:
-Οι αμαρτίες σου είναι σαν μια μικρή πετρούλα μέσα στον ωκεανό της ελεημοσύνης του Κυρίου, και δείχνοντας τον τρούλο του ναού Σαμτάβρο πρόσθεσε: – Αλλά αυτό είναι κάτι μεγάλο!

Ο π. Γαβριήλ είπε σε μια έγκυο γυναίκα:
-Το παιδί ακούει, γι’ αυτό να του μιλάτε από τώρα για τον Θεό, κι έτσι να το μεγαλώσετε.
-Τί λέτε, π. Γαβριήλ, πώς είναι δυνατόν ν’ ακούει το παιδί μέσα στην κοιλιά της μάνας;
-Δεν το πιστεύετε δηλαδή;
-Και στρεφόμενος προς την κοιλιά της μητέρας είπε:
-Έ; Δεν ακούς το λόγο του Κυρίου;
Τότε το παιδί άρχισε να κλοτσάει τόσο δυνατά την κοιλιά της μητέρας του, που εκείνη διαμαρτυρήθηκε:
-Το παιδί δεν με αφήνει να ηρεμήσω. Μπορώ, σας παρακαλώ, να βγω λίγο έξω;

Ο π. Γαβριήλ ήταν ευθύς και αυστηρός απέναντι σ’ εκείνους τους ανθρώπους που έφεραν ευθύνη για άλλους. Μια γυναίκα του παραπονέθηκε:
-Πολύ στενοχωριέμαι για το παιδί μου και τον άντρα μου. Τί θα απογίνουν; Δεν είναι κοντά στην Εκκλησία. Όλη την ώρα σκέφτομαι τι θα τους συμβεί στο μέλλον. Θέλω να τους φέρω σε σας.
Ο π. Γαβριήλ στην αρχή τη ρώτησε γλυκά:
-Κι εγώ θα ήθελα να τους γνωρίσω, αλλά εσείς τί επαγγέλλεστε;
-Είμαι δασκάλα.
Κι όταν ο Γέροντας τ’ άκουσε αυτό, της είπε αυστηρά:
-Ξέρεις τί είσαι; Ξέρεις με ποιόν έχει να κάνει η δασκάλα; Ξέρεις πόσο μεγάλη είναι η δασκάλα μπροστά στον Θεό; Μόνο για τα παιδιά σου στενοχωριέσαι; Τα άλλα δεν σε αφορούν; Τί λόγο θα δώσεις στον Κύριο; Για κάθε παιδί έχεις υποχρέωση απέναντι στον Θεό και θα σου ζητηθεί απολογία.

Από το βιβλίο: «ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ, «Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής (1929 – 1995).
Μετάφραση ΝΑΝΑ ΜΕΡΚΒΙΛΑΤΖΕ
Γλωσσική επιμέλεια ΦΑΝΗ ΡΟΠΟΚΗ
ΑΘΗΝΑ 2013.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.