Περιστέρι ακόλουθος – Σίμωνος μοναχού του Αγιορείτου..

Ο Αββάς Αρέντιος, Ηγούμενος της Λιμόζ, καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Γαλατίας. Οι γονείς του, όταν μεγάλωσε, τον έστειλαν στην αυλή του βασιλιά, όπου γνώρισε τον Επίσκοπο της πόλεως Νικήτα. Ο άγιος αυτός άνθρωπος, ο οποίος διέθετε το χάρισμα του λόγου και της ιάσεως, σοφός και διορατικός καθώς ήταν, διέκρινε στον νεαρό Αρέντιο την χάρι το Θεού. Τον πρόσταξε λοιπόν να τον ακολουθήση, αν ήθελε. Ο νεαρός υπάκουσε και μετά από λίγα χρόνια εκάρη μοναχός.

Μία ημέρα, κατά την διάρκεια της Εσπερινής Ακολουθίας, ένα περιστέρι πήγε και κάθησε στο κεφάλι του μοναχού Αρέντιου. Εκείνος, από ταπείνωσι, το έδιωξε. Το περιστέρι φτερούγισε προς τον θόλο του Ναού και ύστερα ξαναγύρισε κοντά του. Κάθησε πρώτα επάνω στον ώμο του και μετά επάνω στο κεφάλι του.

Μόλις τελείωσε η Ακολουθία, ο Αρέντιος πήγε να βρη τον Επίσκοπο. Το περιστέρι τον ακολούθησε. Φτερούγιζε γύρω του χαρούμενο και κάθε τόσο καθόταν επάνω στο κεφάλι του. Ο Επίσκοπος Νικήτας παρατήρησε με μεγάλη έκπληξι την σκηνή αυτή να επαναλαμβάνεται πολλές φορές και θεώρησε πως ήταν ένα σαφές σημείο της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος στον νεαρό μοναχό.

Όταν αργότερα, ο πατέρας και τ’ αδέλφια του είχαν πια πεθάνει, ο Αρέντιος γύρισε στο πατρικό του για να παρηγορήση την μητέρα του. Και, αφού της ανέθεσε όλες τις μέριμνες και τις ευθύνες της περιουσίας τους, αφοσιώθηκε στην προσευχή. Έκτισε πολλές Εκκλησίες και Μοναστήρια και ο ίδιος αποσύρθηκε σε ένα από αυτά, όπου θεράπευε τα πλήθη των ανθρώπων που προσέτρεχαν σ’ αυτόν, σημειώνοντας το σημείο του σταυρού επάνω τους.
ΖΩΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων. Επιμέλεια, Σίμωνος μοναχού.
Εκδόσεις «Ο Αγιος Στέφανος»
ΑΘΗΝΑΙ 2006

Τη Σεπτή ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου
κ. κ. Βαρθολομαίου

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.