Αρετές και χαρίσματα του Μακαριστού Ιερομ. Αθανασίου Χαμακιώτη (η φιλοξενία) – Μητροπ. Αργολίδος Νεκταρίου.

«Την φιλοξενίαν διώκων»

Ο π. Αθανάσιος ήταν άκρως φιλόξενος. Σ’ όσους τον επισκέπτονταν από μακριά, ιεροκήρυκες, ιερείς κ.λπ., προσέφερε αβραμιαία φιλοξενία και τράπεζα. Μετά τη θεία Λειτουργία, παρά το ότι ο χώρος ήταν μικρός, προσφερόταν σ’ όλους το καθιερωμένο κέρασμα. Ο ίδιος είχε την έννοια και την φροντίδα όλοι να κεραστούν.
Στη Νερατζιώτισσα υπήρχαν από παλιά νεραντζιές, απ’ τις οποίες πήρε και την ονομασία ο ναός. Είχαν μείνει ελάχιστες και ο γέροντας φύτεψε γύρω από το ναό κι άλλες. Είναι αυτές που και σήμερα υπάρχουν. Από τις νεραντζιές έκοβε τα νεράντζια κι έκανε ο ίδιος γλυκό «νεράντζι» σε μεγάλη ποσότητα. Τα έβαζε μέσα σ’ ένα κιούπι και από κει κερνούσε όλους τους επισκέπτες του.
-Έλα, παιδί, να σε φιλέψουμε ένα γλυκό, ήταν η πρώτη του κουβέντα στον επισκέπτη. Και τόνιζε:
– Η ελεημοσύνη και η φιλοξενία είναι αρετή και η καλοσύνη το εκχείλισμα της αγαθής ψυχής.
Η φιλοξενία ήταν και μία από τις τελευταίες εντολές του στις μοναχές λίγο πριν κοιμηθεί.
Κάποια μέρα πήγαν τέσσερα μικρά αδέλφια να εξομολογηθούν. Ο γέροντας δεν είχε τίποτα να τους φιλέψει. Τελικά βρήκε ένα μόνο λουκούμι. Πήρε το μαχαίρι, το έκοψε στα τέσσερα και το μοίρασε στα αδέλφια.
Διηγείται η κ. Ρ. Π.:
«Όταν ήμουν μικρή με φώναζε συχνά για να τον βοηθάω. Συνήθως με έστελνε να μεταφέρω βοηθήματα σε φτωχές οικογένειες. Μια μέρα που γύρισα, ο γέροντας ετοιμαζόταν για το βραδινό του. Με ευχαρίστησε και με κάλεσε να μου κάνει το τραπέζι.
Εγώ αρνήθηκα, ντρεπόμουν.
-Έλα να δεις τι ωραία θα φάμε, επέμενε.
Μπήκα στο δωμάτιο διστακτικά. Πάνω στο τραπέζι είχε τσάι και λίγα παξιμάδια.
-Αυτό είναι το βραδινό φαγητό μου. Κι αν δεν έχω τσάι βάζω ένα ποτήρι νερό και λίγη ζάχαρη και είναι ωραιότατα. Κάθισε να φάμε.
Κάθισα και φάγαμε μαζί. Αυτό το λιτό δείπνο ήταν το ωραιότερο. Ήταν τόσο σημαντικό για μένα ότι κάθισα να φάω μαζί με τον άγιο γέροντα».

Από το βιβλίο: Ιερομόναχος Αθανάσιος Χαμακιώτης, 1891-1967. Του Αρχιμ. (και νυν Μητροπ. Αργολίδος) Νεκταρίου Αντωνοπούλου.
Εκδόσεις, Ακρίτας. Αθήναι 1998.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.