Ο Άγιος Μηνάς, σώζει μια γυναίκα που τον επικαλέστηκε από βιασμό και θεατρίζει τον επίδοξο βιαστή! – διασκευή, επιμέλεια Στέλιου Κούκου.

Ενώ κάποια γυναίκα πήγαινε στην Εκκλησία του αγίου Μηνά κατά την ημέρα της γιορτής του για να εκκλησιαστεί, ξαφνικά κάποιος όρμησε εναντίον της και προσπάθησε να την βιάσει. Τότε, η γυναίκα επικαλέστηκε τον άγιο, να σπεύσει για να την βοηθήσει και γι’ αυτό ο άγιος δεν άργησε να της συμπαρασταθεί. Και όχι μόνον την έσωσε αλλά και θέατρισε, διαπόμπευσε και ρεζίλεψε τον επίδοξο βιαστή με τον εξής τρόπο.

Ο άνθρωπος αυτός για να μην του φύγει το άλογο του, το έδεσε επάνω στο πόδι του και ενώ επιχειρούσε να βιάσει την γυναίκα, εξαγριώθηκε εναντίον του το ζώο γι’ αυτό που προσπαθούσε να κάνει το αφεντικό του, και έτσι όχι μόνο τον εμπόδισε να πραγματοποιήσει την βάναυση και αισχρή αυτή πράξη, αλλά και άρχισε να τον τραβά και να τον σέρνει κατά γης. Το άλογο δεν σταμάτησε να σέρνει τον αφέντη του μέχρι που τον οδήγησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του αγίου Μηνά.

Όταν, λοιπόν, έφτασαν έξω από την εκκλησία, το ζώο άρχισε να χρεμετίζει δυνατά και έτσι κίνησε την προσοχή του κόσμου που βρισκόταν στον ναό, όπως και όλων όσων έφταναν εκείνη την στιγμή.

Κατατρομαγμένος ο επίδοξος βιαστής από την συμπεριφορά του αλόγου του το οποίο συνέχιζε να εξαγριώνεται εναντίον του, κατάλαβε το λάθος του και την θαυμαστή επέμβαση του αγίου Μηνά, και φοβούμενος μήπως πάθει κάτι χειρότερο, απέβαλε την ντροπή που ένιωθε, και άρχισε να εξομολογείται δημόσια το αμαρτωλό του ατόπημα.

Και, τότε, ημέρεψε το άλογο, και αυτός το έλυσε από πάνω και κατέφυγε στον ναό και προσέπεσε με ταπείνωση μπροστά στην εικόνα του αγίου Μηνά και τον παρακαλούσε να μην τον αφήσει να πέσει ξανά σε τέτοιο ή αντίστοιχο πειρασμό.

Διασκευή από τον Μεγάλο Συναξαριστή της Εκκλησίας, τόμος 11ος, μήνας Νοέμβριος.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Πεμπτουσία.gr: 30 Ιανουαρίου 2021

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.