Όταν ο Όσιος Πορφύριος πήγε σε αντιπροσωπεία πολυτελών αυτοκινήτων…

[Μαρτυρία Κ.Κ.*]:

Γνώριζα τον Άγιο [άγιο Πορφύριο] για 25 χρόνια, από τότε που ήταν εφημέριος στον Άγιο Γεράσιμο, στην Ομόνοια [στον Ιερό Ναό της Πολυκλινικής Αθηνών].

Κάποτε, στα πρώτα χρόνια της γνωριμίας μας, περπατούσαμε στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν πρωί και όπως περνούσαμε έξω από μία αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, μου είπε χαμογελώντας:

– Πάμε μέσα. Πρέπει να τους κάνω μάθημα…

Ο Άγιος ζήτησε τον υπεύθυνο και μόλις ήρθε μαζί με κάποιους άλλους υπαλλήλους, τους είπε:

– Ανοίξτε το καπό από αυτό το αυτοκίνητο…

– Τι θέλεις παπά; Τι να δεις; Αφού δεν ξέρεις από μηχανές

Το ανοίξανε και ο Άγιος άρχισε να τους περιγράφει τις μηχανολογικές ατέλειες. Μιλώντας με την κατάλληλη ορολογία, τους έδειξε όχι μόνο τα βασικά ελαττώματα του αυτοκινήτου αλλά και τα μικρότερα λάθη, που είχαν διαφύγει κατά την κατασκευή του.

Εκείνοι αρχικά αντέδρασαν έντονα, αλλά γρήγορα κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να απαντήσουν σε όσα τους ρωτούσε ο Άγιος και τελικά σιώπησαν!

Έτσι τους συμμάζεψε, διότι καμάρωναν για τα επώνυμα, πολυδιαφημιζόμενα και ακριβά αυτοκίνητά τους, τα οποία παρουσίαζαν ως τέλεια. Νομίζω πως ποτέ δεν το περίμεναν να «βρούνε» τον δάσκαλό τους στο πρόσωπο ενός ρασοφόρου.

* Ολόκληρο το ονοματεπώνυμο είναι γραμμένο στο πιο κάτω βιβλίο.

Από το βιβλίο ο «Όσιος Πορφύριος ο προφήτης, Μαρτυρίες», Αγιοπαυλίτικο Ιερό Κελλί Αγίων Θεοδώρων, Άγιον Όρος, τόμος β’.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Πεμπτουσία.gr: 17 Αυγούστου 2021

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.