Για όσους απαρνούνται τον κόσμο – Οσίου Ευθυμίου του μεγάλου.

Ο μέγας Ευθύμιος έλεγε στους μαθητές του:

«Αυτοί που απαρνούνται τον κόσμο και τα του κόσμου πρέπει πάντοτε να φροντίζουν για την υπακοή και την ταπεινοφροσύνη και για το να μην ακολουθούν το θέλημά τους. Επίσης, όλη την ώρα, να υπομένουν κάθε κόπο, και του εργοχείρου και της οποιαδήποτε εργασίας, και μάλιστα όταν είναι κανείς νέος και έχει ορμές λόγω της ηλικίας. Τότε δηλαδή έχει ανάγκη, πέρα από τη συνολική φρούρηση του εαυτού του, να καταπονεί και το σώμα με πολλή κακοπάθεια, ώστε να γίνει αυτό υπάκουο στο λογικό και να μετριάζεται η φλόγα της νεότητος.

Έτσι θα γίνουμε μιμητές του Παύλου και τηρητές των νόμων του, και όχι μόνο δεν θα κατηγορηθούμε για αργία, η οποία κάνει ανάξιο ακόμα και της τροφής αυτόν που είναι έτσι νωθρός και αμελής – ¨όποιος δεν εργάζεται¨, λέει, ¨αυτός να μην τρώει κιόλας¨2, αλλά και τα χέρια μας θα είναι σαν του Παύλου. Γιατί, όπως, λέει, ¨αυτά εδώ τα χέρια δούλεψαν για τις ανάγκες τις δικές μου και των συνοδών μου¨.3

Επιπλέον, δεν είναι σωστό, οι κοσμικοί άνθρωποι να τρέφουν γυναίκα, παιδιά και ολόκληρο σπίτι με την εργασία τους, να πληρώνουν και τον ετήσιο φόρο, αλλά και στον Θεό να δίνουν απαρχές, προσφορές δηλαδή από τους κόπους τους, και όσο μπορούν να κάνουν και αγαθοεργίες, ενώ εμείς να μη δίνουμε και σε άλλους από τον καρπό της εργασίας μας».

Υποσημειώσεις

2. Πρβ. Β’ Θεσ’, 3,10
3. Πρβ. Πράξ. 20, 34

Από το βιβλίο: Ευεργετινός: «Ήτοι Συναγωγή των θεοφθόγγων ρημάτων και διδασκαλιών των θεοφόρων και αγίων πατέρων, από πάσης γραφής θεοπνεύστου συναθροισθείσα.»

Τόμος 2-ος. μετάφραση (Νεοελληνική απόδοση): Δ. Χρισταφακόπουλος

Εκδόσεις, Το Περιβόλι της Παναγίας, 2001

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Γενικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.