Οι Ταλιμπάν είναι ήδη εδώ!

Την ίδια στιγμή που οι εικόνες από το Αφγανιστάν προκαλούν φρίκη σε όλο τον κόσμο, παρόμοιας υφής σκηνές εκτυλίσσονται στον… Πειραιά. Για ακόμα μια φορά χθες (19 Αυγούστου 2021), δεκάδες άνδρες, ημίγυμνοι και ξυπόλυτοι, αυτομαστιγώθηκαν και αυτοχαράχθηκαν, προκειμένου να τιμήσουν με τον μεσαιωνικό αυτό τρόπο τη θρησκευτική εορτή της Ασούρα. Αποτέλεσμα της πρακτικής τους, η μετατροπή της ιστορικής περιοχής του Πειραιά σε προάστιο τριτοκοσμικής πόλης της Ασίας.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης τελετής, οι σιίτες μουσουλμάνοι, ως ένδειξη θρήνου και πίστης, περπατούν χτυπώντας ταυτόχρονα το κορμί τους με κοφτερά αντικείμενα και μαστίγια μέχρι να ματώσουν.

Θέαμα αποτρόπαιο, μάρτυρες του οποίου γίνονται ακόμη περαστικοί που σοκάρονται, και που για κάποιο λόγο στη χώρα μας αντιμετωπίζεται με μια «φολκλορική προσέγγιση» και χρησιμοποιείται ως αφορμή για την «εισαγωγή» του πληθυσμού στα θρησκευτικά έθιμα του Ισλάμ. Έχουμε, λοιπόν, το φαινόμενο της εισαγωγής τέτοιου είδους βαρβαρικών εθίμων στην καθημερινότητά μας χωρίς να κουνιέται φύλλο. Αναρωτιέται κανείς τι άλλου είδους παρόμοια έθιμα θα πρέπει να ανεχθούμε τις επόμενες δεκαετίες από τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που εγκαθίστανται στην Ελλάδα και οι οποίοι, ακόμα και σύμφωνα με υπέρμαχους της μεταρρύθμισης του Ισλάμ, λειτουργούν σαν να βρίσκονται στον Μεσαίωνα.

Άλλωστε, πόσο απέχει αυτή η πρακτική του αυτομαστιγώματος από άλλες που περιλαμβάνουν ακόμα και τον ακρωτηριασμό γενετικών οργάνων νέων κοριτσιών άλλων σεκτών του Ισλάμ;

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί ακόμα το γεγονός πως την ίδια στιγμή που η αγωνία για τον κορονοϊό εν όψει χειμώνα χτυπά κόκκινο, τέτοιου είδους «χάπενινγκ» συνεχίζονται απρόσκοπτα. Άλλωστε, για τι μέτρα ασφαλείας για τον κορονοϊό να μιλήσει κανείς, τη στιγμή που τα αίματα από τους συμμετέχοντες πετάγονται δεξιά κι αριστερά;

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Από την εφημερίδα Δημοκρατία: 20 Αυγούστου 2021

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.