Ο άγιος Τύχων και τα σταφύλια – Ι. Μ. Παρακλήτου.

Ο ΑΓΙΟΣ Τύχων, επίσκοπος Αμαθούντος (4ος 5ος αι’), είναι ένας από τους πιο γνωστούς Αγίους της Κύπρου. Πήρε την προσωνυμία του θαυματουργού για τα πολλά θαύματα που έκανε και όσο ζούσε, αλλά και μετά την κοίμησή του. Ένα απ’ αυτά, εντυπωσιακό και παράδοξο, είναι και τούτο:

Κάποτε μερικοί εργάτες φύτευαν αμπέλι σ’ ένα χωράφι. Πάνω στή δουλειά, ένας απ’ αυτούς, πέταξε, σαν άχρηστα, μερικά ξερά κλήματα. Ο Άγιος πήρε ένα τέτοιο κλήμα, κι αφού προσευχήθηκε στο Θεό, παρακαλώντας τον να του δώσει ζωή και βλάστηση και καρπούς, το φύτεψε στο όνομα της Αγίας Τριάδος. και, ω του θαύματος!

Το ξερό εκείνο κλήμα αμέσως ρίζωσε, έβγαλε φύλλα, άνθισε κι έκανε σταφύλια ώριμα και γλυκά!

Κι ας ήταν μήνες πριν από την εποχή των σταφυλιών!

Από τότε, κάθε χρόνο, το θαύμα επαναλαμβάνεται Στις 16 Ιουνίου, ημέρα της μνήμης του Αγίου. Το κλήμα παρουσιάζει πρώιμα σταφύλια, ώριμα και γλυκά, που προσφέρονται σαν ευλογία στους πιστούς.

για πολλά χρόνια μάλιστα, μετά την κοίμησή του, γινόταν και τούτο το απίστευτο: Τα σταφύλια ήταν πράσινα και ξινά, ως τη στιγμή που άρχιζε η Θεία Λειτουργία της εορτής. Τότε άρχιζαν και τα σταφύλια να μαυρίζουν και να γλυκαίνουν. Όταν τελείωνε η Λειτουργία, τότε και τα σταφύλια γίνονταν μαύρα και γλυκύτατα. Όσοι τα γεύονταν, ένιωθαν μία παράξενη σωματική ευεξία και μίαν απέραντη ψυχική γαλήνη. το ίδιο συμβαίνει μέχρι σήμερα σε όλους, όσοι τιμούν και πανηγυρίζουν τη μνήμη του Αγίου.

Από το βιβλίο: Θαύματα και Αποκαλύψεις από τη Θεία Λειτουργία. ( Έκδοση Ιεράς Μονής Παρακλήτου Αττικής)

Παράβαλε και:
16 Ιουνίου, μνήμη του Αγίου Τύχονος, Επισκ΄΄οπου Αμαθούντος της Κύπρου: Συναξάριον.

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.