Ο πραγματικός λόγος που νιώθετε κουρασμένοι όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο.

Το ταξίδι με αεροπλάνο μπορεί να έχει μοναδικές επιπτώσεις στο σώμα, τις οποίες άλλα μεταφορικά μέσα δεν έχουν, όπως το να σας κάνει να νιώθετε κόπωση και υπνηλία. Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, τα αεροπορικά ταξίδια μπορεί να μας προκαλέσουν αφυδάτωση, πρήξιμο, άγχος, καθώς και ανισορροπία της ατμοσφαιρικής πίεσης μέσα στο αυτί. Ωστόσο, αποδεδειγμένα το ταξίδι με αεροπλάνο προκαλεί υπνηλία και κόπωση στους επιβάτες του και παρακάτω θα μάθετε τους πιο βασικούς λόγους για τους οποίους συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η πίεση, η επιτάχυνση και η υγρασία μπορεί να σας προκαλούν υπνηλία

Ένας από τους κύριους λόγους που μπορεί κάποιος να νιώθει υπνηλία κατά τη διάρκεια της πτήσης, οφείλεται στη μείωση της πίεσης στην καμπίνα μέσα στο αεροπλάνο, σύμφωνα με όσα αναφέρει το healthdigest.com. Μόλις φτάσετε περίπου τα 31.000 πόδια (ή την πίεση που ισοδυναμεί με περίπου 6.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας), η πίεση του αέρα στην καμπίνα έχει πέσει κάτω από αυτή που έχουμε συνηθίσει στην καθημερινή μας ζωή. Ως αποτέλεσμα, αυτό μειώνει την πρόσληψη οξυγόνου και μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση.

Επιπλέον, ο ξηρός αέρας που κυκλοφορεί μέσα στην καμπίνα μπορεί, επίσης, να προκαλέσει αισθήματα υπνηλίας, σύμφωνα με το healthdigest.com. Ο αέρας μέσα σε ένα αεροπλάνο είναι περίπου 3 φορές πιο ξηρός από τον αέρα στα σπίτια μας. Ενώ το σπίτι σας έχει γενικά ένα ποσοστό υγρασίας τουλάχιστον 40%, ο αέρας της καμπίνας του αεροπλάνου, από την άλλη πλευρά, περιέχει μόνο περίπου 20% υγρασία. Αυτός ο πολύ ξηρότερος αέρας μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι.

Τέλος, η απογείωση αεροπλάνου μπορεί, επίσης, να έχει κάποια σχέση με την επιθυμία σας για λίγο ύπνο κατά την διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού. Σύμφωνα με την Inverse, η επιτάχυνση που συμβαίνει προκειμένου να επιτευχθεί η ανύψωση ασκεί δύναμη στο σώμα μας. Αυτό το κάνει να πιστεύει ότι βρισκόμαστε στην πραγματικότητα σε οριζόντια θέση, παρά σε κάθετη. Για όσους δυσκολεύονται να κοιμηθούν όρθια σε ένα αεροπλάνο, η απογείωση μπορεί απλώς να αποτελεί την αφορμή για να τους πάρει ο ύπνος!

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Newsbeast: 15 Ιανουαρίου 2022

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.