Μοναχός, κηπουρός της μονής της Φούνδης – Αγίου Γρηγορίου του διαλόγου.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ. Ο Φήλιξ, που επονομαζόταν Κεκυφώς,1 που ο ίδιος γνώρισες καλά, ο οποίος πρόσφατα υπήρξε δευτεράριος του ίδιου μοναστηριού, μας διηγήθηκε πολλά θαυμαστά για τους αδελφούς αυτής της μονής. Από αυτά μερικά που μου έρχονται στη μνήμη τα παρασιωπώ, γιατί βιάζομαι σε άλλα να φθάσω, όμως ένα θα πω που μου το διηγήθηκε και κρίνω πως δεν θα μπορούσα με κανένα τρόπο να προσπεράσω:
Στο ίδιο μοναστήρι ήταν κηπουρός ένας μοναχός μεγάλης πολιτείας. Ένας κλέφτης όμως συνήθιζε να έρχεται, να σκαρφαλώνει στο φράχτη και κρυφά να κόβει λαχανικά. Και καθώς εκείνος πολλά φύτευε αλλά λιγότερα εύρισκε, και τα έβλεπε άλλα ποδοπατημένα και άλλα κομμένα, γύρισε όλο τον κήπο γύρω – γύρω και βρήκε τη δίοδο από όπου συνήθιζε να μπαίνει ο κλέφτης. Περιδιαβαίνοντας τον ίδιο κήπο βρήκε επίσης ένα φίδι, το οποίο διέταξε λέγοντας: «Ακολούθα με». Και φθάνοντας στην είσοδο του κλέφτη έδωσε εντολή στο φίδι λέγοντας: «Στο όνομα του Ιησού σε διατάσσω να φυλάγεις αυτή την είσοδο και να μην επιτρέπεις να μπαίνει ο κλέφτης μέσα εδώ». Αμέσως το φίδι άπλωσε τον εαυτό του ολόκληρο κατά μήκος της διόδου. Ο μοναχός επέστρεψε στο κελλί του.
Όταν κατά το μεσημέρι όλοι ησύχαζαν, κατά τη συνήθειά του έφτασε κι ο κλέφτης, σκαρφάλωσε στο φράχτη και, καθώς πατούσε το πόδι του στον κήπο, είδε ξαφνικά πως το φίδι απλωμένο έκλεινε το δρόμο και τρομοκρατημένος πήγε να ριχτεί προς τα πίσω, αλλά γαντζώθηκε το πόδι του από το υπόδημα σε μια εξοχή του φράχτη και έτσι μέχρι να επιστρέψει ο κηπουρός έμεινε κρεμασμένος ανάποδα.
Τη συνηθισμένη ώρα ήρθε ο κηπουρός και βρήκε τον κλέφτη να κρέμεται στο φράχτη. Είπε στο φίδι: «Δόξα τω Θεώ. Εξεπλήρωσες αυτό που σε διέταξα. Πήγαινε τώρα». Αυτό την ίδια στιγμή έφυγε. Ήρθε μετά στον κλέφτη και του λέει: «Λοιπόν αδελφέ; Σε παρέδωσε σε μένα ο Θεός. Γιατί αποτόλμησες τόσες φορές να απλώσεις χέρι στο μόχθο των μοναχών;» Λέγοντας αυτά, έλυσε το πόδι εκείνου από το φράχτη όπου είχε γαντζωθεί, και τον κατέβασε αβλαβή. Τότε του είπε: «Ακολούθα με». Τον ακολούθησε και αυτός τον οδήγησε στην είσοδο του κήπου και τα λαχανικά που ζητούσε κρυφά να κόψει του τα πρόσφερε με μεγάλη γλυκύτητα, λέγοντας: «Πήγαινε, και στο εξής μην κλέβεις, αλλά όταν έχεις ανάγκη, να έρχεσαι εδώ σε μένα, και αυτά που με αμαρτία προσπαθείς να πάρεις, εγώ με αγάπη Χριστού θα σου δίνω».
ΠΕΤΡΟΣ. Μέχρι τώρα, καθώς καταλαβαίνω, λανθασμένα εγώ είχα την εντύπωση πως δεν υπήρξαν σημειοφόροι πατέρες στην Ιταλία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ. Αυτό που θα διηγηθώ το έχω μάθει από αφήγηση του ευσεβούς ανδρός Φορτουνάτου, αββά της μονής που ονομάζεται Λουτρό του Κικέρωνος,2 και άλλων ακόμη ευσεβών ανδρών.

Υποσημειώσεις.
1. Felix ( = ευτυχής) Curvus (=κυρτός, καμπούρης). Αναφέρεται στο Ρωμαϊκό εορτολόγιο στις 6 Νοεμβρίου.
2. Balneum Ciseronis: Προφανώς μια από τις επαύλεις του Κικέρωνος, πιθανώτατα αυτή στο Τούσκουλο 10 μίλια ΝΑ της Ρώμης (βλ. χάρτη Ε 7), όπου η σημερινή Frascati.

Από το βιβλίο: Βίοι αγνώστων Ασκητών: Αγίου Γρηγορίου, Πάπα Ρώμης, του επικαλουμένου Διαλόγου. Εισαγωγή-μετάφραση-σημειώσεις υπό Ιωάννου Ιερομ.
Εκδότης, Ιερά Σκήτη Αγίας Αννης – Αγιον Ορος. Ιούνιος 2020.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.