Ο Πατριάρχης.

Ανήμερα της εορτής των Βαΐων του Εικοσιένα, την Κυριακή, φίλοι του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’ και επίσημοι ξένοι τον παρακινούσαν να φύγη, να σωθή. Τα μέτρα της οθωμανικής κυβερνήσεως εξ αιτίας της Επαναστάσεώς μας γίνονταν άγρια, και ο καθένας μπορούσε να προβλέψη το μέλλον. Τον παρακαλούσαν λοιπόν να φύγη, του πρόσφεραν και τα μέσα.
«Μη με παρακινήτε να φύγω, είπε στους φίλους του. Μη θέλετε να σωθώ. Η ώρα της φυγής μου θα ήταν αρχή σφαγής, ώρα σπαθιού στην Κωνσταντινούπολη και στα άλλα χριστιανικά μέρη. Ωραίο πράμα θέλετε να κάμω, μεταμορφωμένος με καμιά προβιά στην πλάτη, να φεύγω στα καράβια. Ή, κλεισμένος σε φιλική πρεσβεία, να ακούω στους δρόμους τα ορφανά του Έθνους μου να σπαράζουν στα χέρια του δημίου. Είμαι Πατριάρχης για να σώσω το λαό μου, όχι να τον ρίξω στα μαχαίρια των Γενιτσάρων. Ο θάνατός μου ίσως ωφελήση πιο πολύ από τη ζωή μου. Οι ξένοι βασιλείς θα ταραχθούν από τον άδικο θάνατό μου. Δεν θα δείξουν αδιαφορία βλέποντας να βρίζεται η πίστη τους στο πρόσωπό μου, και οι Έλληνες θα πολεμήσουν με απελπισία, που συχνά χαρίζει τη νίκη. Κάμετε λοιπόν υπομονή ό,τι και αν μου συμβή. Σήμερα των Βαΐων ας φάμε στο τραπέζι τα ψάρια του γιαλού και έπειτα, ίσως αυτήν την εβδομάδα, ας φάνε και αυτά από μας.
»Όχι, δεν θ’ αφήσω να με περιγελούν, περπατώντας με ακολουθία από διάκους και άρχοντες στους δρόμους τη Οδησσού, της Επτανήσου ή της Αγκώνας και να με δείχνουν τα παιδιά και να λένε: Να ο φονιάς Πατριάρχης! Αν το Έθνος μου σωθή και θριαμβεύση, θα με αποζημιώση, ελπίζω, με θυμιάματα τιμής και επαίνου, επειδή έκαμα το χρέος μου. Δεν θα ανεβώ για τέταρτη φορά στα μοναστήρια του Άθω, δεν το θέλω. Χαίρετε, σπήλαια και κορυφές του ιερού βουνού. Χαίρε, θαλάσσιο κύμα. Χαίρε, Σπάρτη και Αθήνα, όπου ήθελα να ιδρύσω σχολεία για τους νέους της Πατρίδας. Χαίρε, γη της γεννήσεώς μου, Δημητσάνα!
»Εγώ πηγαίνω όπου με καλεί, με οδηγεί η γνώμη μου, η μεγάλη μοίρα του Έθνους και ο ουράνιος Θεός».
Γεώργιος Τερτσέτης.

Ομιλία περί του αοιδίμου Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’.

Από το Αναγνωστικό της ΣΤ’ τάξεως του Δημοτικού σχολείου.
Εν Αθήναις 1964

Οργανισμός Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.