20 Νοεμβρίου, μνήμη του Οσίου Πρόκλου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.

Τῇ Κ’ του αυτού μηνός (Νοεμβρίου), Μνήμη τοῦ Ἁγίου Πρόκλου, ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως

Ἔχει σε, Πρόκλε, ἡ οὐράνιος νύσσα,
χαίροντα ἔνδον καὶ σὲ σὺν Χρυσοστόμῳ.

Ο Άγιος Πρόκλος υπήρξε άξιος μαθητής του μεγάλου διδασκάλου της Εκκλησίας μας, Ιωάννου του Χρυσοστόμου (13 Νοεμβρίου).

Ο Άγιος Πατριάρχης Αττικός (08 Ιανουαρίου), τον έκανε διάκονο και κατόπιν πρεσβύτερο. Επειδή διακρινόταν για την παιδεία, την αρετή και την διδακτική του ικανότητα, αγαπήθηκε θερμά απ’ όλους τους θαυμαστές του αξέχαστου διδασκάλου του και υποστηριζόταν απ’ αυτούς για τον Πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης. Αλλά η αντίδραση του διεφθαρμένου κατεστημένου, ναυάγιζε την υποψηφιότητα του. Αργότερα ο Πατριάρχης Σισίνιος (11 Οκτωβρίου), το έτος 425 μ.Χ., χειροτόνησε τον Πρόκλο επίσκοπο Κυζίκου. Λόγω όμως των ανωμαλιών της επαρχίας, την επισκοπή κατέλαβε κάποιος Δαλμάτιος. Αλλά ο Πρόκλος, χωρίς να στεναχωρηθεί, εξακολούθησε το κήρυγμα του θείου λόγου στην Κωνσταντινούπολη.

Όταν εκοιμήθη ο Άγιος Πατριάρχης Μαξιμιανός (21 Απριλίου) το 434 μ.Χ. και αυτοκράτορας ήταν ο Θεοδόσιος ο Β’, στο θρόνο ανέβηκε πανηγυρικά ο Πρόκλος. Και μάλιστα πριν ακόμα θάψουν τον Μαξιμιανό. Η πρώτη φροντίδα του Πρόκλου ήταν, η ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Χρυσοστόμου από τα Κόμανα στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, επί του Πατριάρχου αυτού καθιερώθηκε και ο τρισάγιος ύμνος στις εκκλησίες.

Πατριάρχευσε δώδεκα χρόνια και τρεις μήνες και κοιμήθηκε το 447 μ.Χ.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Ακολουθία και Παρακλητικός Κανών εις τιμήν και μνήμην του Οσίου Πατρός ημών Πρώκλου, Αρχιεπισκ. Κωνσταντινουπόλεως – Γεωργίου Γαλανοπούλου.zip

Παράβαλε και:
20 Νοεμβρίου, Άγιος Πρόκλος Κωνσταντινουπόλεως, ο καρτερικός επίσκοπος – Πρωτ. Βασιλείου Ι. Καλλιακμάνη, Καθηγ. Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
20 Νοεμβρίου, μνήμη και του Οσίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου: Συναξάριον.

Κατηγορίες: Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.