Η Θεία Λειτουργία του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου: το πρωτότυπο Λειτουργικό Κείμενο και η Νεοελληνική του απόδοση, από την Αδελφότητα Θεολόγων «Η Ζωή».

Η πιο ευάρεστη λατρεία στο Θεό, είναι αναμφισβήτητα η Θεία Λειτουργία. Μ’ αυτή οι πιστοί τον λατρεύουν, προσφέροντάς του την αναίμακτη θυσία.
Η λειτουργία του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου που τελείται συνήθως, αποτελεί για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς ανεκτίμητο θησαυρό. Και για εμάς τους Έλληνες είναι ιδιαίτερη ευλογία, αφού έχει γραφτεί στη γλώσσα μας. Μόνο που σήμερα έχουμε απομακρυνθεί τόσο απ’ αυτή (τη μορφή της Ελληνικής γλώσσης), ώστε πολλοί να μην την καταλαβαίνουμε. Και παρ’ ότι είναι βέβαιο πως μια μετάφραση – απόδοση δύσκολα μπορεί να αποδώσει το αρχαίο κείμενο, όμως μπορεί να βοηθήσει πολύ στην κατανόησή του. Γι’ αυτό και ο αείμνηστος π. Σεραφείμ Παπακώστας, πριν από μερικές δεκαετίες (το 1937), έκανε το γνωστό «Εγκόλπιον Θείας Λειτουργίας», που γνώρισε πολλές εκδόσεις και κυκλοφορεί ευρύτατα και σήμερα. Αργότερα ακολούθησαν κι άλλα, και τα τελευταία χρόνια είδαν το φως περισσότερα, με απόδοση του κειμένου στη νεοελληνική.
Μια τέτοια προσπάθεια επιχειρείται και με την παρούσα έκδοση. Να προσφερθεί δηλ. η Θεία Λειτουργία του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου μαζί με ερμηνευτική απόδοση στη νεοελληνική, που θα είναι κατάλληλη κυρίως για τα παιδιά.
Το κείμενο που κυρίως είχαμε υπ’ όψη μας, είναι το «Ιερατικό», έκδοση του 1987, της Αποστολικής Διακονίας. Από αυτό έχουν παραλειφθεί μόνο τα σημεία εκείνα, που ο διάκονος απευθύνεται προς τον ιερέα και γίνεται μεταξύ τους διάλογος.
Ελπίζουμε πως και αυτή μας η προσπάθεια θα βοηθήσει πολλούς πιστούς σε μια μεγαλύτερη κατανόηση και σε μια πιο ουσιαστική βίωση της Θείας Λειτουργίας.

Αρχιμ. Κυριακός Τσολάκης.

***

Η Θεία Λειτουργία του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου (το πρωτότυπο Λειτουργικό κείμενο).

Η Θεία Λειτουργία του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου – Νεοελληνική απόδοση, Αδελφότης Θεολόγων «Η Ζωή».

Παράβαλε και:
Η θεία λειτουργία η φερομένη υπό το όνομα του αγίου Αποστόλου και ευαγγελιστού Μάρκου.
Η Θεία Λειτουργία (το Λειτουργικό Ιερό κείμενο) ΙΑΚΩΒΟΥ του Αδελφοθέου – Επιστασία – εκδόσει του Αριστείδη Πανώτη.
Η Θεία Λειτουργία του εν Αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου του Θεολόγου.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θεία Λειτουργία (πρωτότυπο ή Νεοελληνικό κείμενο), Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.