Ανάγνωση του Κατά Ματθαίον Ιερού Ευαγγελίου – Κώστας Ε. Τσιρόπουλος.

Καταγραφή σκέψεων, που προκάλεσε η καταφυγή του συγγραφέα στην Καινή διαθήκη.

Κεφ. ΙΓ’

Στόχος όλων των κοινωνικών δυνάμεων της καταναλωτικής κοινωνίας του 21ου αιώνα είναι ακριβώς «η πάχυνση της καρδίας» των λαών της οικουμένης. Δυσπιστία, απιστία αλλά και επιθετικός μηδενισμός κατατρώγουν τις ψυχές και ακινητούν όλες τις πνευματικές δυνάμεις των ανθρώπων, ώστε να ζουν χωρίς να συνειδητοποιούν τον ιερό σκοπό του βίου και χωρίς να κατορθώνουν να αποκρυπτογραφήσουν δια του Θεού το καταλυτικό, αδυσώπητο αίνιγμα του θανά­του, ως εσχάτου καθήκοντος
του Ανθρώπου. Μέσα σ’ ετούτο τον ερημωμένο πνευμα­τικά κόσμο εξακολουθεί, ωστόσο, να πραγ­ματοποιείται η σπορά του λόγου του Θεού -με πολλά λόγια, με λίγες πράξεις. Για τούτο νιώθουμε τον εφιαλτικό τριγμό ενός κόσμου που ραγίζει, που κομματιάζεται, και κάθε τόσο μια κοινωνία, ένα κράτος, ένας λαός, ένα καθεστώς, ένας δημόσιος άνδρας, πέ­φτουν και γκρεμίζονται με πάταγο. Μέσα σ’ ετούτο τον παγκόσμιο χαλασμό, που -πλη­ρώνουν με τον θάνατό τους χιλιάδες αθώοι –άλλοι δολοφονημένοι, άλλοι λιμοκτονούντες, άλλοι εγκαταλειμμένοι άρρωστοι βαριά- η «απάτη του πλούτου» εξακολουθεί, αήττητη, να σαγηνεύει τους πάντες, προσφέροντάς τους ένα ισχυρό αναισθητικό και μια μεθυστική ψευδαίσθηση, πως δεν πεθαί­νουν. Οι κοινωνίες, μέσα σ’ εκκωφαντικούς θορύβους και μουσικές, ζουν σήμερα μια φαντασιακή «αθανασία» εμπρός σε νεκρούς, επάνω σε μνήματα. Πού να πέσει πλέον η σπορά του λόγου του Θεού και πώς να γονιμοποιήσει, να φωτίσει, να ευγενίσει πέτρινες καρδιές, σκο­τισμένα από τις ηδονές μυαλά, ανθρώπους αχόρταγους για την ύλη, που έχουν απορρίψει την ανθρωπιά τους;

Ο κρυμμένος, ωστόσο, θησαυρός είναι εναποτεθειμένος σ’ ετούτες τις σελίδες του Ιερού Ευαγγελίου – στο σεπτό βάθος της ανθρώπινης ύπαρξης όπου λάμπει το μυ­στήριο του Θεού.

Κεφ. ΙΕ’

Το κεφαλαιώδες πρόβλημα του Ανθρώπου: η κάθαρση της καρδίας του, όπου συσσωρεύ­εται όλη η ακαθαρσία του βίου του, όλη η αμαρτία του κόσμου που νυχθημερόν πο­λιορκεί την ύπαρξή του. Γιατί η καρδιά συνι­στά το κέντρο της πολιτείας του ανθρώπου στην γη. Και η αμαρτία του κόσμου αυτήν απειλεί. Από εκεί ξεκινά η αρρώστεια του 21ου αιώνα, αρρώστεια πνευματική, υπαρκτική των καρδιών. Σ’ αυτήν καταλήγουν, ως βά­ρος ασήκωτο, διαλογισμοί πονηροί, φόνοι, μοιχείες, πορνείες, κλοπές, ψευδομαρτυρίες, βλασφημίες. Μια ανθρωπότητα που λει­τουργεί βυθισμένη στα δηλητηριώδη απορ­ρίμματά της. Με τις δομές της ακάθαρτες, τους ηγέτες της ακάθαρτους, τους λαούς να αναζητούν νυχθημερόν την ακαθαρσία και να καταβυθίζονται σ’ αυτήν. Το ιερό σέβας προς την ύπαρξη του Ανθρώπου έχει στερέ­ψει. Οχι μονάχα το σέβας προς τον Αλλο, αλλ’ ούτε το σέβας προς τον ίδιο του τον εαυτό δεν νιώθει ο άνθρωπος του 21ου αιώνα: σέβας προς το σώμα του, προς την ψυχή του, σέβας στη σκέψη και προς την ζωή την ίδια ως το κορυφαίο θαύμα της Δημιουργίας. Μοιάζει σα να έχουν εξαλειφθεί από τον κόσμο τα σεπτά ίχνη του Θεού. Και υψώνε­ται από κάθε γωνιά της Γης μια σατανική δυσαρμονία, κάτι συγκλονιστικά, υπαρξια­κά παράτονο, κάτι σαν απόπειρα πνιγμού των ψυχών, μέσα σε πέλαγος ματαιότητας και ακαθαρσίας.

Ανάγκη τραγική, ο άνθρωπος, ταπεινω­μένος, ν’ ανασύρει τον εαυτό του από το πέ­λαγος αυτό της ηθικής δυσωδίας. Να συνει­δητοποιήσει την συγκλονιστική αποτυχία που βιώνει στον αιώνα αυτό η Ανθρωπότητα σύμπασα. Μήπως και επιτευχθεί μια κο­σμοϊστορική αναστροφή και ο άνθρωπος, ταπεινωμένος από την στεγνή διανοητική του οίηση, συνειδητοποιήσει το καταστροφι­κό του αδιέξοδο και ως «κυνάριο» δεχθεί πλούσια το έλεος του Θεού.

Η στεγνή ετούτη απάνθρωπη οίηση του αιώνα αυτού θα τιμωρηθεί σκληρά, αν δεν αναχαιτισθεί από την ταπείνωση του όντος.

(Πηγή: Βιβλίον «Ανάγνωση του Κατά Ματθαίον Ιερού Ευαγγελίου», Κώστα Ε. Τσιρόπουλου, Ο Μικρός Αστρολάβος/14, Αθήνα 2007)

Κατηγορίες: Άρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.