Κινητοποίηση για το ταφικό μνημείο του Ανδρέα Κάλβου στην Αγγλία.

Ο τάφος του ποιητή Ανδρέα Κάλβου, που βρίσκεται στο Λάουθ της Αγγλίας, στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας της Αγίας Μαργαρίτας, πέρασε στα χέρια ιδιώτη αγοραστή.

Σύμφωνα με καταγγελία του ερευνητή Σπύρου Παππά, που βρέθηκε πρόσφατα εκεί και μετά από προσπάθεια να διερευνήσει τις προθέσεις του νέου ιδιοκτήτη, διαφαίνεται ότι ο τελευταίος «σκοπεύει να μετατρέψει τον ναό, εν μέρει σε χώρο κατοικίας του και εν μέρει σε εργασιακό χώρο». Το πρόβλημα είναι ότι ο τάφος του Κάλβου, από το 1988 οπότε και αναστηλώθηκε, παρουσιάζει σήμερα μεγάλη φθορά και θα πρέπει κάποια στιγμή να αποκατασταθεί.

Επίσης ο ναός της Αγ. Μαργαρίτας (13ου – 15ου αιώνα) βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση – εσωτερικά και εξωτερικά – αν και γίνεται από τον ιδιοκτήτη κάποια πρώτη προσπάθεια συντήρησης, που όμως βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Επίσης από το εσωτερικό του ναού, έχει αφαιρεθεί η μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα, της οποίας τα αποκαλυπτήρια είχε κάνει ο Γ. Σεφέρης και η οποία, σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο του Λάουθ. Εγείρεται έτσι το ζήτημα, για το μέλλον του κενοταφίου και για τις πιθανές λύσεις, με σκοπό να διατηρηθεί η μνήμη του Κάλβου.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διεθνής κινητοποίηση από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο για το θέμα. Το ζήτημα είναι η πρεσβεία μας στο Λονδίνο να κινηθεί, να έρθει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη και να εξασφαλισθεί μια διαβεβαίωση του αγοραστή ότι θα σεβαστεί το κενοτάφιο.

Όπως είναι γνωστόν, ο Ανδρέας Κάλβος πέθανε και τάφηκε στο Λάουθ (Louth) του Lincolnshire, το 1869. Η μικρή αυτή πόλη απέχει από το Λονδίνο 149 μίλια. Όπως
είναι επίσης γνωστό, πως ο Κάλβος γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του Καρλόττα, στην Κέρκυρα τη δεκαετία του 1840. Το Νοέμβριο του 1852 θα την ακολουθήσει στην Αγγλία και, λίγο αργότερα, στις 5 Φεβρουαρίου 1853, παντρεύονται στην εκκλησία του St. Pancras στο Λονδίνο. Ο ποιητής μετακόμισε από το Λονδίνο στο Λάουθ το 1865, μόλις τέσσερα χρόνια πριν από το θάνατό του.

Η/Υ ΠΗΓΗ
Πληροφοριακό δελτίο: Πρόναος, Ecclesia Report.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου).
Τεύχος 628, 27 Μαΐου 2013

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου, Άρθρα, Ιστορικά, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.