Του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Δαμασκηνού – Εγκώμιον εις τον Άγιον Ιωάννην τον Χρυσόστομον.

Έδει μεν, ώ Ιωάννη πάγχρυσε, τους των σων εγκωμίων πειρωμένους εφάπτεσθαι, γλώσσης χρυσέης ευμοιρηκότας, λόγον προφέρειν χρυσόρροον. Επί δε τούτοις την σην έδει παρείναι φωνήν, μόνη γας αν εαυτής αξίως της ευφημίας καταστοχάσαιτο, και ταύτά γε νυν. Σοι γαρ τω επί γης προ εκδημίας συμβιοτεύσαντι, λήθη των κατορθουμένων εν πρωτολογίαις εαυτής υπήρχε κατήγορος. Αποκρύπτεται γαρ πως τοις σοφοίς τα σφων κατορθωμάτων, ως αν μη παραρρυή το είναι τω οίεσθαι˙ άλλ’ επεί πατράσι φίλα και των παίδων ψελλίσματα, και δύο λεπτά Θεώ των κατορθωμάτων των αβρών προσφιλέστερα˙ ου δυνάμει γαρ, προαιρέσει δε μάλλον κρίνειν ταύτα πέφυκε˙ προς δε και φιλοθέου ανδρός προτροπήν ουκ απωστέον˙ αιδοίος γαρ ούτος και χάριτας ότι πλείστας προς ημών οφειλόμενος των μεν λόγων εφάπτομαι, άλλ’ ουκ ανέδην, ουδέ συστολής άτερ, αλλά τω δέει μεν συστελλόμενος και σοι των σων θείων τε και ιερών διδαγμάτων προφέρω τα ακροθίνια…

Έπρεπε βέβαια, ώ πάγχρυσε Ιωάννη, όσοι επιχειρούν να συνθέσουν τα εγκώμιά σου να σου εκφωνούν χρυσόρροο λόγο, έχοντας προηγουμένως την τύχη να έχουν γλώσσα χρυσή. Σ’ αυτούς όμως έπρεπε να υπάρχει η δική σου φωνή, γιατί αυτή μόνο θα πετύχαινε αντάξια την ευφημία σου και μάλιστα τώρα. Γιατί για σένα που έζησες πάνω στη γη μαζί με τους ανθρώπους, ήδη πριν από την εκδημία σου σε αγώνα για το πρωτείο στους λόγους η λήθη των κατορθωμάτων σου ήταν κατήγορος της καλής σου φήμης. Γιατί στην περίπτωση των σοφών κρύβουν κατά κάποιο τρόπο τα κατορθώματά τους, ώστε να μη διαφύγει η πραγματικότητα κάτω από τα φαινόμενα, ενώ στην περίπτωση των πατέρων θαυμάζουν αυτοί και τα ψελλίσματα των παιδιών τους και τα δύο λεπτά είναι προσφιλέστερα στο Θεό από τα λαμπρά κατορθώματα. Γιατί είναι φυσικό να κρίνονται αυτά από την προαίρεση και όχι από το αποτέλεσμα. Επιπλέον δεν πρέπει ν’ αποκρούομε και την προτροπή ενός ανθρώπου που αγαπά το Θεό, γιατί αυτός είναι σεβαστός και του χρεωστούμε πολλές χάρες…

Του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Δαμασκηνού – Εγκώμιον εις τον Άγιον Ιωάννην τον Χρυσόστομον.rar

η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Παράβαλε και:
13 Νοεμβρίου, Μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου: το συναξάριον της ημέρας, Υμνολογική εκλογή.
13 Νοεμβρίου, Βίος, ήθος και επιστολή – άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (αρχεία κειμένου και ήχου, mp3).
Η Θεία Λειτουργία του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου: το πρωτότυπο Λειτουργικό Κείμενο και η Νεοελληνική του απόδοση, από την Αδελφότητα Θεολόγων «Η Ζωή”.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.