Σε φθίνουσα πορεία η φυσική κατάσταση των σύγχρονων παιδιών!

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Πτωτική τάση εμφανίζει η φυσική κατάσταση των παιδιών σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα, με συνέπεια πολλά από τα σημερινά παιδιά να μην μπορούν να τρέξουν τόσο μακριά ή τόσο γρήγορα, όσο έτρεχαν οι γονείς τους, όταν ήταν στην ίδια ηλικία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ομάδα αυστραλών επιστημόνων, που παρουσίασε στοιχεία σχετικής μελέτης κατά τη διάρκεια καρδιολογικού συνεδρίου στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη για την επιδείνωση της υγείας των παιδιών και μετέπειτα ενηλίκων.

Η μελέτη του Δρ Γκραντ Τόμκινσον της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, είναι η πρώτη, που μετά το 1975, διαπιστώνει διεθνώς μια αργή αλλά σταθερή πτώση του επιπέδου καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης των παιδιών και των εφήβων. Εκτιμάται ότι τα σημερινά παιδιά είναι περίπου 15% λιγότερο ικανά και υγιή, από καρδιαγγειακή άποψη, σε σχέση με τους γονείς τους, όταν εκείνοι ήταν παιδιά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 50 δημοσιευμένες μελέτες, που αφορούσαν πάνω από 25 εκατομμύρια παιδιά σε 28 χώρες, για μια περίοδο 46 ετών (1964-2010). Η συγκριτική ανάλυση έδειξε ότι τα σημερινά παιδιά τρέχουν την απόσταση του ενός μιλίου κατά μέσο όρο ενάμισι λεπτό (90 δευτερόλεπτα) πιο αργά από ό,τι οι συνομήλικοί τους, δηλαδή η γενιά των γονιών τους, πριν από 30 χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η καρδιοαγγειακή αντοχή των παιδιών χειροτερεύει κατά περίπου 5% κάθε δεκαετία που περνά. Η διαχρονική επιδείνωση παρατηρείται τόσο στα αγόρια, όσο και στα κορίτσια, σε όλες τις ηλικίες μεταξύ 9 και 17 ετών. Σε σημαντικό βαθμό -από 30% έως 60% ανάλογα με τη χώρα- το πρόβλημα αποδίδεται στην επιδεινούμενη παχυσαρκία, που είναι πιο διαδεδομένη σε μερικές χώρες από ό,τι σε άλλες.

Ο Δρ Τόμκινσον επισημαίνει την ανάγκη, ώστε τα σύγχρονα παιδιά να ενθαρρυνθούν να ασκούνται περισσότερο, αλλιώς οι συνέπειες σε επίπεδο δημόσιας υγείας, μπορεί να είναι ολέθριες. «Αν ένας νέος δεν είναι σε φόρμα σήμερα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξει καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή του» τονίζει και προσθέτει ότι για να μείνουν υγιή, τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να κάνουν καθημερινά τουλάχιστον μια ώρα σωματικής άσκησης, όπως τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο κ.α. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να γίνεται διακεκομμένη μέσα στην ημέρα.

«Οι νέοι μπορούν να αποκτήσουν φόρμα με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορούν να είναι δυνατοί όπως ένας αρσιβαρίστας, εύκαμπτοι όπως ένας γυμναστής ή επιδέξιοι όπως ένας τενίστας. Όμως όλες αυτές οι μορφές εξάσκησης δεν έχουν το ίδιο όφελος για την υγεία. Το πιο σημαντικό είδος εκγύμνασης για την επίτευξη καλής υγείας είναι η καρδιοαγγειακή, δηλαδή η ικανότητα να ασκείται κανείς έντονα για αρκετή ώρα, π.χ. τρέχοντας πολλούς συνεχόμενους γύρους στο στίβο», καταλήγει ο ερευνητής.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Health.in.gr: 20 Νοεμβρίου 2013.

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.