25 Νοεμβρίου, η Αγία Αικατερίνα – μακαριστού Επισκ. Κοζάνης, Διονυσίου Ψαριανού.

Η αγία Αικατερίνα μαρτύρησε το έτος 307, όταν βασίλευε ο Μαξιμιανός. Καταγότανε από την Αλεξάνδρεια και ήταν μια νέα, μεγαλόπρεπης και αριστοκρατική στην εμφάνισή της. Είχε μελετήσει και ήξερε καλά τους αρχαίους Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς και είχε γυμνασθεί πολύ στη ρητορική τέχνη. Η φήμη της ήταν μεγάλη σε όλους τους ανθρώπους της εποχής της. Αλλά και η πίστη κι η ευσέβειά της ήταν γνωστή, εξαιτίας της οποίας και την συνέλαβαν και την οδήγησαν στον ηγεμόνα. Είναι αξιοπρόσεκτα τα λόγια που είπε στον ειδωλολάτρη βασιλέα με θάρρος και σεμνή αξιοπρέπεια: «Η καταγωγή μου είναι γνωστή σ’ όλη την Αλεξάνδρεια. Οι γονείς μου είναι από τους ευγενέστερους της αυτοκρατορίας σου. Πέρασα ως τώρα τη ζωή μου αναζητώντας την αλήθεια. Όσο μελετούσα, έβλεπα την ματαιότητα των ειδώλων. Όλη μου η δόξα και το καύχημα μου θα είναι να φανώ αντάξια χριστιανή».

Ο Μαξιμιανός σε μια συζήτηση μαζί της και μια θαρραλέα επίθεση της αγίας κατά των ειδώλων και των ψεύτικων Θεών, δεν μπόρεσε να της απαντήσει. Φώναξε λοιπόν τους ονομαστούς και σοφούς ρήτορες της Αλεξάνδρειας και προκάλεσε την αγία σε δημόσιο διάλογο μαζί τους. Η αγία Αικατερίνη, παίρνοντας επιχειρήματα από τα συγγράμματα των αρχαίων ποιητών, ρητόρων και φιλοσόφων, όχι μόνο αποστόμωσε τους σοφούς, αλλά και τους προσείλκυσε στη χριστιανική πίστη. Αυτό εξόργισε τον αυτοκράτορα κι αποφάσισε να θανατώσει την αγία και μαζί της και τους σοφούς, που όχι μόνο στάθηκαν ανίκανοι να την νικήσουν, αλλά και νικήθηκαν απ’ αυτήν κι έγιναν χριστιανοί. Στην αρχή την πήρε με το καλό και με δελεαστικές υποσχέσεις, μέχρι που και σε γάμο να την ζητήσει. Αλλά η αγία, υπερήφανη και αξιοπρεπής, απέρριψε όλες τις υποσχέσεις και προτάσεις του ειδωλολάτρη βασιλέα, μένοντας στερεή και ακλόνητη στην πίστη της στον Ιησού Χριστό. Στο τέλος, έπειτα από πολλά σκληρά βασανιστήρια, στα οποία η αγία άντεξε με θαυμαστή ανδρεία, που της την έδινε η χάρη του Θεού, ο βασιλέας διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Έτσι το αίμα ενός ακόμη μάρτυρα, της αλεξανδρινής σοφής αγίας Αικατερίνης, έβαψε το χώμα της γης και πότισε το δένδρο της πίστεως, για να αυξηθεί και να απλώσει τα κλαδιά του σ’ όλο τον κόσμο. Στην κορυφή του όρους Σινά υπάρχει παρεκκλήσιο τιμώμενο στο όνομα της αγίας Αικατερίνης, μέρος δε από τα άγια λείψανά της φυλάγεται στο αρχαίο Βυζαντινό μοναστήρι του Σινά, που είναι αφιερωμένο στην αγία μεγαλομάρτυρα της Αλεξάνδρειας, της οποίας η εκκλησία σήμερα εορτάζει και τιμά τη μνήμη. Ο Θεός, με τις πρεσβείες της αγίας μεγαλομάρτυρος και πανσόφου Αικατερίνης, να δίνει φωτισμό και θεία γνώση σε όλους που τιμούν την ιερή μνήμη της, και μάλιστα στις χριστιανές γυναίκες. Αμήν.

Από το βιβλίο:

ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Λ. ΨΑΡΙΑΝΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΜΨΥΧΟΙ
(Εξαπλά β’)
ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΑ

Η/Υ επιμέλεια, Σοφίας Μερκούρη.

Παράβαλε και:
25 Νοεμβρίου, μνήμη των ενδόξων μεγαλομαρτύρων, Αικατερίνης (Παρακλητικός Κανών) και Μερκουρίου – Συναξάριον, υμνολογική εκλογή.
25 Νοεμβρίου, μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης: συμπλήρωμα ακολουθίας, εγκώμια, χαιρετισμοί.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.