ΚΟΥΚΛΕΣ ΒΟΥΝΤΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΡΠΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ!

Τον περασμένο Ιούλιο βρέθηκα με την οικογένειά μου στην όμορφη και γραφική Πάφο, για ολιγοήμερες διακοπές. Πάντοτε συγκινούμαι όταν βρίσκομαι σ’ αυτήν την ιστορική πόλη, την οποία ο Απόστολος των εθνών Παύλος, μαζί με τον ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου, Απόστολο Βαρνάβα, είχαν επισκεφτεί πριν 2.000 περίπου χρόνια, σταλμένοι  από το Άγιο Πνεύμα. Προερχόμενοι από τη Σαλαμίνα, οι δυο Απόστολοι, οι οποίοι είχαν για βοηθό τους τον ευαγγελιστή Μάρκο, διέσχισαν την Κύπρο, μεταδίδοντας το λόγο του Θεού στους κατοίκους της νήσου. Στην Πάφο, όπως μας ενημερώνουν οι Πράξεις των Αποστόλων (Πραξ. 13.6), ο ραδιούργος Ιουδαίος ψευδοπροφήτης και μάγος Ελύμας, είχε προσπαθήσει να διαστρέψει την οδό του Κυρίου, παρεμβάλλοντας εμπόδια στους Αποστόλους οι οποίοι προσπαθούσαν να κηρύξουν το ευαγγέλιο, στον τότε Ρωμαίο ανθύπατο Σέργιο Παύλο, άνθρωπο συνετό.

Οι μαγικές τέχνες του Ελύμα, στάθηκαν όμως αδύναμες και ανίσχυρες μπροστά στην πανίσχυρη δύναμη του θεοφόρου Παύλου, ο οποίος τύφλωσε το μάγο, κατατροπώνοντας τη σκοτεινή δύναμή του. Τον είχε αποκαλέσει μάλιστα γιο του διαβόλου, γεμάτο από κάθε είδους πονηριά και ραδιουργία, που πολεμά καθετί το καλό. Μετά το πέρασμα των Αποστόλων από την Πάφο, η λατρεία των ειδώλων και των δαιμονίων, παραχώρησε τη θέση της στη λατρεία του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Οι ειδωλολατρικοί ναοί έκλεισαν και χριστιανικές ορθόδοξες εκκλησίες έκαναν την εμφάνισή τους, σε όλη την περιοχή. Περπατώντας στον παραλιακό δρόμο της Κάτω Πάφου, κοντά στο λιμανάκι, απ’ όπου ο Παύλος και η συνοδεία του είχαν φύγει με πλοίο και μετέβησαν στην Πέργη της Παμφυλίας, μπήκαμε σε κάποια καταστήματα αναμνηστικών δώρων, γνωστά ως souvenir shops. Ξαφνικά, και ενώ περιεργαζόμουν τα διάφορα αντικείμενα, τα μάτια μου καρφώθηκαν σε κάτι περίεργες κούκλες, αναρτημένες  σ’ ένα κυκλικό περιφερόμενο σταντ. Διερωτήθηκα αν αυτό που έβλεπα ήταν αληθινό ή οφθαλμαπάτη. Η πινακίδα όμως στο πάνω μέρος του σταντ, με προσγείωσε ανώμαλα. Κούκλες βουντού!!!

Μάλλινες κούκλες διαφόρων μορφών, εντός πλαστικών διάφανων σακουλιών, με οδηγίες χρήσης στα αγγλικά. Πώς και που να τοποθετήσεις τις βελόνες στο κουκλάκι, για να μαγέψεις αυτήν ή αυτόν που αγαπάς, ή να κάνεις κακό σ’ αυτούς που μισείς!!! Ανατρίχιασα. Πήγα γρήγορα στο ταμείο διαμαρτυρόμενος στην υπεύθυνη. «Μα ήμουν έτοιμη να παραγγείλω και άλλες, γιατί σχεδόν έχουν τελειώσει. Έχουν γίνει ανάρπαστες, δεν προλαβαίνουμε να τις τοποθετούμε στο σταντ και αμέσως τις αγοράζουν. Βρίσκονται στην κορυφή των πωλήσεων», ήταν η απάντηση της.

Φύγαμε απογοητευμένοι. Σκέφτηκα ότι ίσως να είναι το μοναδικό κατάστημα που πωλεί τέτοια σατανικά αντικείμενα. Διαψεύστηκα όμως, όταν μπαινοβγαίνοντας από το ένα κατάστημα στο άλλο, διαπίστωσα έκπληκτος, ότι όλα διέθεταν κούκλες βουντού!!! Η απογοήτευσή μου είχε κορυφωθεί, όταν όλοι οι καταστηματάρχες με ενημέρωσαν, ότι οι σχετικές κούκλες γίνονται ανάρπαστες από ντόπιους και ξένους, μικρούς αλλά και μεγάλους.

Μια αλλοδαπή έφηβη μάλιστα, την οποία συνόδευαν οι γονείς της και τ’ αδέλφια της, τη στιγμή που μιλούσαμε με την υπεύθυνη του καταστήματος, είχε ξεκρεμάσει από το σταντ τρεις-τέσσερεις κούκλες, προφανώς για να τις δωρίσει σε γνωστούς της, όταν θα επέστρεφε στη χώρα της, αλλά να κρατήσει και για τον εαυτό της. Διερωτήθηκα εάν πήγε χαμένο το κήρυγμα του Παύλου στην Πάφο και οι σαράντα παρά μίαν μαστιγώσεις που σύμφωνα με την τοπική παράδοση, είχε δεχθεί στην πλάτη του ο ουρανοβάμων Απόστολος, στην προσπάθειά του να εκχριστιανίσει τους ειδωλολάτρες αλλά και Ιουδαίους κατοίκους της.

Από τη σελίδα της Παγκύπριας Ένωσης Γονέων.

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.