Οι στατίνες μπορεί να επιβραδύνουν την σκλήρυνση κατά πλάκας – Ρούλας Τσουλέα.

Τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερίνη, οι στατίνες, μπορεί να βοηθούν τους πάσχοντες από προχωρημένη σκλήρυνση κατά πλάκας, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με μικρό αριθμό ασθενών διαπίστωσαν ότι οι στατίνες επιβράδυναν την συρρίκνωση του εγκεφάλου που προκαλείται από τη νόσο.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη ασθένεια, που προσβάλλει τα νεύρα στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό, οδηγώντας με το πέρασμα του χρόνου σε σοβαρά κινητικά προβλήματα, διαταραχές όρασης και άλλα συμπτώματα. Η νόσος αρχίζει με ένα προκλινικό στάδιο, κατά τον οποίο ο ασθενής δεν έχει εμφανή συμπτώματα και έτσι δεν απευθύνεται στον γιατρό. Στη συνέχεια, εμφανίζεται το κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο (CIS), κατά το οποίο ο ασθενής παρουσιάζει ένα μεμονωμένο κλινικό σύμπτωμα (π.χ. διαταραχή της όρασης επί μέρες). Το τρίτο στάδιο είναι η κλινικά βεβαία σκλήρυνση κατά πλάκας, στην οποία ο ασθενής παρουσιάζει ένα ή περισσότερα συμπτώματα τα οποία συνοδεύονται και από ευρήματα στην μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Στην πραγματικότητα, μετά την εμφάνιση του πρώτου συμπτώματος της νόσου (δηλαδή μετά το CΙS) διαπιστώνονται βλάβες στον εγκέφαλο, οι οποίες αυξάνονται σε αριθμό με την πάροδο του χρόνου και συνοδεύονται από σημεία ελάττωσης του όγκου του εγκεφάλου και ατροφίας. Σε αυτό το προχωρημένο στάδιο εστιάσθηκε η μελέτη του δρος Τζέρεμι Τσάταγουεϊ, λέκτορα Νευρολογίας στο UCL, και των συνεργατών του, η οποία δημοσιεύεται στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Οι ερευνητές χώρισαν 140 ασθενείς σε δύο ομάδες, χορηγώντας καθημερινά επί δύο χρόνια στους μισούς 80 mgαπό το φάρμακο σιμβαστατίνη και στους άλλους μισούς μία ανενεργό ουσία (ψευδοφάρμακο). Οι εθελοντές που έπαιρναν την στατίνη παρουσίασαν κατά 43% μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου τους σε σύγκριση με όσους έπαιρναν το ψευδοφάρμακο, ενώ η υψηλή δόση της στατίνης που έπαιρναν καθημερινά έγινε καλά ανεκτή από τον οργανισμό τους.

«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα ευρήματα αυτά, διότι η βελτιωμένη εικόνα στις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, δεν σημαίνει απαραιτήτως και βελτιωμένη κλινική εικόνα των ασθενών, δηλαδή λιγότερα συμπτώματα», επισήμανε ο δρ Τσάταγουεϊ. Ωστόσο, «τα ευρήματά μας είναι ενθαρρυντικά και αξίζει τον κόπο να συνεχιστεί η όλη έρευνα σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών και επί περισσότερα χρόνια», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι στατίνες ασκούν αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτική δράση, που προφυλάσσει έως ένα βαθμό τα νεύρα από τις βλάβες που τους προκαλεί ο ίδιος ο οργανισμός των ασθενών. Σε ένα σχόλιό της που συνοδεύει τη νέα μελέτη, η δρ Τζάκλιν Πάλας, από το Νοσοκομείο Τζων Ράντκλιφ, στην Οξφόρδη, και ο δρ Νιλ Ρόμπερτσον, από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, στην Ουαλία, επισημαίνουν ότι τα ευρήματά της αποτελούν το πρώτο, ενθαρρυντικό βήμα στην αναζήτηση μιας θεραπείας για την προχωρημένη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Web Only και, Τα Νέαonline Υγεία Δράση+Ζωή: 19 Μαρτίου 2014.

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.