Κρύβουν κινδύνους οι «αναμνηστικοί υπέρηχοι» – Kunai Dutta.

Στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχουν γίνει εκ των ων ουκ άνευ για αρκετούς μέλλοντες γονείς, που ανυπομονούν να αντικρίσουν το μωρό τους, προτού ακόμη γεννηθεί, με εντυπωσιακές τρισδιάστατες λεπτομέρειες. Ωστόσο τα αλλεπάλληλα «αναμνηστικά υπερηχογραφήματα» στα οποία καταφεύγουν για να αποκτήσουν φωτογραφίες του παιδιού από τη μήτρα, κρύβουν σοβαρούς νευρολογικούς κινδύνους, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Δεν πρόκειται για τα συνήθη υπερηχογραφήματα για τον έλεγχο της υγείας του εμβρύου, τα οποία θεωρούνται ασφαλή και δικαιολογημένα. Η βρετανική Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας (ΗΡΑ) ανακοίνωσε ότι πρέπει να αποφεύγεται ο ενισχυμένος, παρατεταμένος και στατικός «βομβαρδισμός» των εμβρύων με ακτίνες, ιδίως μάλιστα σε άκρως ευαίσθητα σημεία, όπως ο εγκέφαλος, με στόχο την απόσπαση πεντακάθαρης εικόνας ικανής να καταλήξει στην… κορνίζα.

Εγιναν μόδα

Μέχρι πρότινος οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνταν από τους γιατρούς αποκλειστικά με σκοπό τη διάγνωση τυχόν εμβρυϊκών ανωμαλιών. Αλλά το τελευταίο διάστημα τα «αναμνηστικά υπερηχογραφήματα» γίνονται ολοένα περισσότερο της μόδας, παρά το σχετικά υψηλό κόστος. Μέλλοντες γονείς πληρώνουν έως και 300 ευρώ για μερικές «καλές φωτογραφίες» του αγέννητου παιδιού τους. Ωστόσο οι νευρολογικοί κίνδυνοι για το έμβρυο από τους ενισχυμένους υπερήχους δεν έχουν πλήρως επιβεβαιωθεί και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για μια επίσημη «ετυμηγορία». Παρ΄ όλα αυτά η προειδοποίηση της ΗΡΑ δεν προκαλεί έκπληξη σε ειδικούς και επιστήμονες.

Η Βρετανική Εταιρεία Ιατρικών Υπερήχων συμφώνησε με τα ευρήματα της υπηρεσίας και συμβουλεύει τους γονείς να προσφεύγουν στα υπερηχογραφήματα μόνο για ιατρικούς λόγους και όχι για να αποκτήσουν «μια όμορφη φωτογραφία για το παιδικό άλμπουμ».

(Πηγή: «ΤΟ ΒΗΜΑ», 4/2/2010)

Κατηγορίες: Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.