Το άσπρο ψωμί φαίνεται πως ανοίγει το δρόμο στην παχυσαρκία – Ρούλας Τσουλέα.

Αν θέλετε να αποφύγετε τα περιττά κιλά, καλό είναι να κόψετε το άσπρο ψωμί. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όσοι τρώνε δύο ή περισσότερες φέτες τηνημέρα, έχουν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να παχύνουν. Η μελέτη ήταν μεγάλη (συμμετείχαν 9.267 εθελοντές) και διήρκησε πέντε χρόνια. Πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ναβάρα και του Ινστιτούτου Υγείας Carlos III, στην Ισπανία, και παρουσιάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO), το οποίο διεξάγεται στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Η σχέση διατροφής-βάρους είναι καλά τεκμηριωμένη, αλλά λίγες μελέτες έως τώρα είχαν εξετάσει τις πιθανές επιδράσεις του ψωμιού στην εξέλιξη του σωματικού βάρους. Έτσι, ο δρ Μιγκέλ Μαρτίνεθ-Γκονθάλεθ, καθηγητής στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής & Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, και οι συνεργάτες του, θέλησαν να διερευνήσουν το θέμα, εξετάζοντας την συνολική κατανάλωση ψωμιού και ακολούθως το είδος του ψωμιού που έτρωγαν οι εθελοντές.

Όπως είπαν στο συνέδριο, γενικώς η ποσότητα του ψωμιού (άσπρου και μαύρου μαζί) που κατανάλωναν οι εθελοντές, δεν φάνηκε να σχετίζεται ιδιαίτερα με την αύξηση του σωματικού βάρους – ένα εύρημα που αντικρούει την άποψη ότι γενικώς το ψωμί μας παχαίνει και γι’ αυτό δεν έχει θέση σε μία δίαιτα για αδυνάτισμα. Όταν, όμως, ανέλυσαν ξεχωριστά τα είδη του ψωμιού, διαπίστωσαν πως όσοι εθελοντές έτρωγαν καθημερινά μόνο άσπρο ψωμί και σε ποσότητες που υπερέβαιναν τις 2 φέτες την ημέρα, είχαν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι ερευνητές δεν ξέρουν γιατί ακριβώς αυξάνει το άσπρο ψωμί τον κίνδυνο παχυσαρκίας, αλλά εκτιμούν ότι παίζει ρόλο η φύση των υδατανθράκων που περιέχει (είναι επεξεργασμένοι), της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες (είναι πολύ χαμηλή) και η ολική θρεπτική αξία του (περιέχει πολύ λιγότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από το μαύρο).

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Web Only: 30 Μαϊου 2014.

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.