Εγκώμιο στην Υπεραγία Θεοτόκο – Οσίου Πατρός ημών Επιφανίου, Επισκόπου Κωνσταντίας της Κύπρου.

Θέλοντας να μιλήσω εγώ ο ταλαίπωρος για την αστραφτερή ακτινοβολία της Θεοτόκου, τις φοβερές και ακατάληπτες δυνάμεις, το μυστήριο του ουρανού και της οικουμένης, το θαύμα, το ιλαστήριο, και προσπαθώντας να αναφερθώ στην υψηλότατη θεωρία και στο θαύμα με λεπτομέρεια, παρακινούμενος από το εσωτερικό σκίρτημα της καρδιάς μου, με κατέλαβε πολύς και μεγάλος τρόμος και φόβος. Γιατί η ενθύμηση της φρικτής θεωρίας για το πρόσωπο της Θεοτόκου, αφού γέμισε τρόμο τη ψυχή μου και φόβισε την καρδιά μου, δεν με τιμώρησε λίγο, αλλά με ταλαιπώρησε πολύ. Κατηγορεί το νου μου η μνήμη της πολύ μεγάλης θεωρίας, επειδή δεν έχει τη δύναμη να μιλήσει, αφού πρόκειται για ακατάληπτο μυστήριο.

Ποιος είναι ικανός να αναφερθεί σε τέτοιο μυστήριο; Ποιο στόμα και ποια γλώσσα θα μιλήσει; Σαστίζει και δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο. Τώρα θα τολμήσω να αναφερθώ στην Κυρία Θεοτόκο, όσο μπορώ. Και πάλι φοβούμαι, γιατί δεν έχω γλώσσα ικανή να περιγράφει τα πολύ μεγάλα και υψηλά. Γιατί είμαι, όπως ο Μωυσής, ισχνόφωνος και βραδύγλωσσος, και ούτε είμαι ρήτορας για να πω λόγους κατάλληλους για τη μεγαλώνυμη και Οσία και απειρόγαμη Θεοτόκο Μαρία την Μητέρα του Κυρίου, για την οποία με δυσκολία ανθρώπινη γλώσσα θα μιλήσει. Είναι αδύνατη και δειλιάζει γιατί δεν έχει κατάλληλο λόγο γι’ αυτήν. Αυτή και τις ουράνιες Δυνάμεις εξέπληξε. Απόρησαν όλοι οι Άγγελοι, οι Αρχάγγελοι, οι Αρχές, οι Εξουσίες, οι Θρόνοι, οι Κυριότητες, τα Χερουβίμ και τα Σεραφίμ. Όλες οι στρατιές των Αγγέλων γέμισαν με μεγάλο φόβο και τρόμο. Είδαν στη γη, μέσα σ’ αυτήν, αυτόν που βρίσκεται στους ουρανούς και ταράχτηκαν. Έβλεπαν την Παρθένο ως ουρανό και θρόνο, και ήταν γεμάτοι φόβο, γιατί είδαν τον Άναρχο που καθόταν σε θρόνο χερουβικό να βρίσκεται μέσα σε μήτρα Παρθενική….

Εγκώμιο στην Υπεραγία Θεοτόκο – Οσίου Πατρός ημών Επιφανίου, Επισκόπου Κωνσταντίας της Κύπρου.zip

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Πεμπτουσία.gr

Παράβαλε μεταξύ των άλλων και:
15 Αυγούστου, η Κοίμησις της Θεοτόκου – τα Λειτουργικά Αναγνώσματα της εορτής.
15 Αυγούστου, η Κοίμησις της Θεοτόκου: Ηλία Μηνιάτη – Λόγος εις την Κοίμησιν της Θεοτόκου, υμνολογική εκλογή.
Η Κοίμησις της Θεοτόκου: Συναξάριον, Αγ. Λουκά Αρχ. Κριμαίας – Λόγος εις την Κοίμησιν της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Δαμασκηνού – Εγκωμιαστικοί λόγοι εις την Κοίμησιν της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Λόγος εις την Πάνδοξον Κοίμησιν της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών και Παναχράντου Θεοτόκου Μαρίας – Αγ. Νικολάου του Καβάσιλλα.
Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ – Ιωάννου Φουντούλη, αειμνήστου Καθηγητού του Α. Π. Θ.
Του Οσίου Πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου – ερμηνεία εις τους κανόνας της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Λόγος εις την Κοίμησην της Υπεραγίας Θεοτόκου – Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά.
Πατερικά «άνθη» στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Εγκώμιον εις την κοίμησιν της αγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου – του εν Αγίοις Πατρός ημών Θεοδώρου του Στουδίτου.
«Επί σοι Χαίρει, Κεχαριτωμένη. Πάσα η κτίσις» – Φώτη Κόντογλου (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).
Οι τελευταίες στιγμές της Παναγίας Θεοτόκου Μαρίας – Ιωάννου του Γεωμέτρου -10ος αιώνας).

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.