Η σωστή διατροφή βοηθά στην πρόληψη του Alzheimer – Αλτσχάϊμερ.

Τα τρόφιμα που συνθέτουν τη διατροφή μας μπορεί να καθορίζουν και το ποσοστό του κινδύνου που διατρέχουμε για την ενδεχόμενη ανάπτυξη διαφόρων νόσων του νευρικού συστήματος, όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.

Σε έρευνα που έγινε από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, φάνηκε πως η διατροφή που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια, φρούτα και λαχανικά, βοηθά στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, άνθρωποι που καταναλώνουν επιλεγμένες τροφές, οι οποίες κάνουν καλό στην λειτουργία του εγκεφάλου, εμφανίζουν κατά 40% μικρότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της νόσου. «Η επιλεγμένη διατροφή είναι πιθανότατα ο ευκολότερος τρόπος να μειώσει κάποιος τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου», δήλωσε η καθηγήτρια Γιάν Γκου, που ηγείτο της μελέτης. Προσέθεσε δε: «εφόσον δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία της νόσου, η έγκαιρη πρόληψη είναι αναγκαία, ειδικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας».

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει την ωφέλεια επιμέρους τροφών και ουσιών για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, όμως στη νέα έρευνα μελετήθηκε ειδικότερα το θέμα της διατροφής. Διαπιστώθηκε δε μάλιστα, ότι ορισμένες τροφές όπως είναι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα στο βούτυρο και το κόκκινο κρέας, πρέπει να αποφεύγονται, ενώ αντίθετα πρέπει να προτιμώνται άλλες ουσίες, όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες Ε και Β12.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής μελετήθηκαν επί τέσσερα χρόνια η διατροφή περίπου 2.150 υγιών ατόμων άνω των 65 ετών, στους οποίους η ερευνητική ομάδα διενεργούσε ελέγχους για συμπτόματα της νόσου Αλτσχάιμερ ανά 18 μήνες. Από αυτά τα άτομα, τα 253 τελικά εμφάνισαν τη νόσο.

Όσοι εμφάνισαν τις λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης της ασθένειας, έτρωγαν περισσότερες σαλάτες με λάδι, ξηρούς καρπούς, ψάρια, τομάτες, πουλερικά, φρούτα μπρόκολα και άλλα λαχανικά, ενώ παράλληλα κατανάλωναν το λιγότερο κόκκινο κρέας και τα λιγότερα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη διατροφή έχει διπλό όφελος. Από την μια έμμεσο, επειδή δρα προστατευτικά σε εμφράγματα και εγκεφαλικά” και από την άλλη, έχει άμεσο όφελος, καθώς οι συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες (ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά) προστατεύουν άμεσα τον εγκέφαλο.

Πάντως οι υπάρχουσες θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ βοηθούν στην καταπολέμηση ορισμένων συμπτωμάτων και στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου, που πλήττει πάνω από 26 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς, αλλά δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν μπορούν να αντιστρέψουν την πορεία της. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Neurology.

Η/Υ ΠΗΓΗ
Ιστολόγιο: fimotro.

Κατηγορίες: Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.